Новини
Суспільство

70 мільйонів гривень зависли на рахунках об’єднаних тергромад Хмельниччини

72 мільйони гривень цільової субвенції  з державного бюджету  для територіальних громад Хмельниччини залишилися невикористаними. Ці кошти були спрямовані  в область як  фінансова  підтримка  22 об’єднаним територіальним громадам для  формування інфраструктури. Проте гроші, які мали би бути освоєні на  реалізацію майже  двох сотень соціальних проектів  використані  повністю лише невеликою  частиною об’єднаних територіальних  громад.  Серед лідерів з освоєння коштів та реалізації проектів з розбудови інфраструктури  вотчини  народних депутатів Сергія Лабазюка  та Олександра Гереги.  До прикладу,  Волочиська міська  ОТГ освоїла 90 відсотків із виділених та  профінансованих 14367,3 тисяч гривень.  А Сатанівська селищна об’єднала територіальна громада  спромоглася реалізувати проектів на  п’ять мільйонів 300 тисяч гривень, чим забезпечила майже стовідсоткове освоєння цільових грошей. Серед них, зокрема будівництво дитячого садочка,  вуличне освітлення сіл, будівництво  водогонів. Серед лідерів також Ганнопільська сільська, Новоушицька селищна  та Гуменецька сільська ОТГ.

Водночас, у Маківській об’єднаній територіальній громаді із майже п’яти з половиною мільйонів гривень, що надійшли на рахунки ОТГ для реалізації поданих проектів, спрямованих на розвиток інфраструктури  громади, спромоглися освоїти лише 3,5%  від суми, яку вони ж і просили.  Якщо за кілька останніх днів року громада не зможе освоїти кошти, усі вони повернуться назад в державну скарбницю і більше не повернуться в ОТГ. До того ж,  неосвоєні кошти,  як погана кредитна історія, не сприятимуть надходженню цільових коштів у наступному фінансовому році.  Тому в 2017-му Маківській ОТГ, швидше за все, годі сподіватися на  позитивне рішення  Мінрегіону України щодо виділення цільових мільйонів гривень для реалізації  важливих проектів з розбудови  інфраструктури у потенційно привабливому для розвитку туризму куточку області.  Серед аутсайдерів у освоєнні коштів, спрямованих на комфорт новостворених територіальних об’єднань та розвиток їх інфраструктури  і Меджибізька, Лісовогринівецька,  Війтовецька ОТГ.

 

 Для довідки: Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2016 році становила 216,4 млн. гривень. Кошти були спрямовані в якості фінансової підтримки 22 об’єднаним територіальним громадам Хмельниччини.  

Автор: Тетяна Новак