Новини
Суспільство

Що змінилось для хмельничан у пенсійному забезпеченні цьогоріч?

Законами України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” та “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” з 1 січня 2017 року врегульовано пенсійне забезпечення. Детальніше розповідає читачам начальник управління Пенсійного фонду України
у місті Хмельницькому Любов МУДРА.

Коли очікується зміна соціальних стандартів?

На 1 січня поточного року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збережено на рівні грудня минулого року, тобто 1247 грн. Упродовж року мінімальні пенсійні виплати зростуть двічі: в травні — до 1312 грн., в грудні — до 1373 грн. Тобто перерахунки мінімальних пенсій, надбавок та підвищень, які проводяться при зміні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, будуть проведені з травня та з грудня поточного року. Із прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць перерахують і надбавки донорам.
Перерахунок буде проведено лише непрацюючим пенсіонерам.
Розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня становить 1544 грн., з 1 травня — 1624 грн., з 1 грудня — 1700 грн.
Прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня становить 1600 грн., відповідно максимальна величина бази нарахування єдиного внеску дорівнює 40 000 грн. (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом), на яку нараховується єдиний внесок. З 1 травня цей показник встановлено в розмірі 1684 грн., максимальна величина — 42 100 грн. З 1 грудня прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 1762 грн., максимальна величина — 44 050 грн.
Мінімальний страховий внесок у 2017 році розраховується, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого ст. 8 Закону про Держбюджет, а це 704,00 грн. (22% x 3200,00 грн).

Чи продовжено особливий порядок виплати пенсій?

Так, у 2017 році продовжено особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, який діяв у 2016-ому. Але це не стосується працюючих осіб, розмір пенсії яких менше або дорівнює 1870,50 грн., інвалідів I та II груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія п. 1 ст. 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, учасників АТО та інших осіб, зазначених у частині 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1774, які забезпечують обороноздатність країни.
До цього переліку додалися особи, які проходять службу або перебувають на посадах в органах Національної поліції.
Особам, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, органів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист” і які займають посади держслужбовців, працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України “Про прокуратуру”, “Про судоустрій і статус суддів”, пенсії, призначені відповідно до Закону України “Про державну службу” та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб”, виплачуються у повному розмірі.
Водночас запроваджено новий порядок виплати пенсії посадовим особам місцевого самоврядування, судовим експертам, службовцям Національного банку, помічникам-консультантам народного депутата України. Для них незалежно від закону, за яким вони одержують пенсію, виплата здійснюється в такому порядку: пенсії, розмір яких перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачуються в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Який максимальний розмір пенсії на цей рік?

З урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, максимальний розмір не може у 2017 році перевищувати 10740 грн.

Джерело: proskuriv.info

Автор: Адміністратор сайту