Новини
Новини ОТГ

Децентралізація на Хмельниччині: підсумки роботи і плани на майбутнє

Підведено попередні підсумки результатів роботи ОТГ Хмельниччини за 2018 рік. Їх оприлюднили на зустрічі з журналістами  заступник голови Хмельницької ОДА Світлана Павлишина та директор Хмельницького центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

Загалом 57% території Хмельниччини вже охоплено тергромадами. 45 ОТГ – такий результат децентралізації в області. Хмельницька область зараз є лідером процесу об’єднання.

Лише у трьох районах Хмельницької області – Ізяславському, Старокостянтинівському та Віньковецькому – не створено жодної об’єднаної територіальної громади.

Рішення об’єднатися має бути виваженим, громада має бути готова до змін, вважають спікери. Тому, як показує практика, завдяки добре пропрацьованому перспективному планові утворюються фінансово спроможні громади.

«Рік, що минув, показав, що об’єднані громади шукають шляхи вирішення проблем на противагу тим, які ще не наважилися це зробити, – підкреслила Світлана Павлишина. – Кожна з таких територій  втратила від 50 до 70 мільйонів гривень прямих інвестицій на рік».

Приклад успішного господарювання існуючих в області ОТГ став поштовхом для дій у Плужненській громаді в Ізяславському районі, вивчають свої можливості громади Віньковецького району і Старокостянтинова.

Щодо обласного центру Сергій Яцковський сказав, що «Хмельницький може і повинен розвиватися». Приєднання громад навколишніх населених пунктів Давидківці і Копистин ( там ще ОТГ не створені)   до Хмельницької громади допомогло б місту вирішити низку проблем.

З 143 млн.грн,, які надійшли від держави на розвиток ОТГ, 44,5% витрачено на ЖКГ, 15,8% – на закупівлю спецтехніки, 14,8% – на ремонт доріг, 12,9% – на освіту, решта – на розвиток культури, спорту, об’єктів  інфраструктури.

«213 млн.грн субвенцій виділено для будівництва сільських амбулаторій, що дозволить реалізувати основні завдання медичної реформи та впровадити телемедицину. Для цього треба забезпечити доступ до швидкісного Інтернету у селах громад», – зазначив  Сергій Яцковський.                                                                                                              Освоєна третина коштів, будується 27 амбулаторій.

У 2018 році було створено 6 громад – три у квітні і три  у грудні. Хмельницька область підготувала перспективний план,  який затвердив Кабінет Міністрів. Попереду –  утворення 62 ОТГ, а процес об’єднання охопить усю область.

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS