Новини
Суспільство

У психоневрологічних інтернатах Хмельниччини – неналежні умови утримання підопічних

До такого висновку після перевірки цих закладів прийшли члени  моніторингової групи у складі представниці омбудсмена в області, координаторки взаємодії, експерта-психіатра та громадської моніторки.

До прикладу, у Дунаєвецькому психоневрологічному інтернаті пацієнти у 35-градусну спеку вдягнені в осінні туфлі, теплі светри та піджаки. Монітори під час візиту помітили й те, що підопічні притиснуті столами до лавок, а свої фізіологічні потреби справляють під себе.

Відсутні в інтернаті і спеціальні ліфти та підйомники для малорухомих хворих. Тому персонал зносить пацієнтів зранку на вулицю, де вони перебувають у денному павільйоні до вечора. Там підопічні не забезпечені питною водою, відсутня і будь-яка зайнятість.

При цьому у Дунаєвецькому інтернаті наявні дві кімнати із сучасним ремонтом, облаштовані функціональними ліжками і новими колісними кріслами біля кожного з них. Однак ці приміщення на момент візиту не використовувалися. У той час, як керівництво закладу за результатами роботи у першому  кварталі 2019 року прозвітувало на колегії Департаменту соцзахисту населення про відкриття кімнат для лежачих хворих.

«Це жах! Як можна, маючи крісла колісні, функціональні ліжка, спеціально облаштовані кімнати, памперси, їх не використовувати? А маломобільних людей притиснути столами до лавок на цілий день, щоб вони були змушені свої фізіологічні потреби справляли під себе!», – відзначила регіональна координаторка уповноваженого з прав людини в області Оксана Кізаєва.

А у Кривчецькому інтернаті були виявлені двоє людей, які потребували негайної меддопомоги. Серед них – чоловік з паховою грижею, який скаржився на сильний біль. При цьому в історії хвороби пацієнта жодних записів про таку недугу не зазначено. На думку медичного експерта, цьому підопічному без допомоги загрожував би перитоніт. У іншого чоловіка, який потерпав від свербежу,  виявили коросту. Після перевірки ці двоє чоловіків оглянуті фахівцями. Одному з них призначене оперативне втручання. Іншому – відповідне лікування та санобробка.

Найліпші умови для підопічних – у Китайгородському психоневрологічному інтернаті. На думку представників моніторингової групи, тамтешні підопічні доглянуті, у їхніх житлових кімнатах створені умови, наближені до домашніх. Мешканці відкриті до спілкування, вони із задоволенням розповідали про чуйне ставлення персоналу до них.

Та, разом з тим, лежачі хворі у цьому інтернаті цілком не забезпечені туалетними стільцями, приліжковими столиками, сидіннями та стільцями для купання. Тому змушені користуватися металевими суднами та пластиковими відрами.

Загалом моніторингова група  протягом двох днів здійснила вісім візитів до «місць несвободи»  Хмельниччини. Серед них – психоневрологічні інтернати, психіатрична лікарня, ізолятори тимчасового тримання, інтернати для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

Звіт з рекомендаціями за результатами візитів буде направлено до Хмельницької обласної державної адміністрації та правоохоронних органів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS