Новини
Суспільство

Відома письменниця розповіла хмельницьким вчителям, чому діти не люблять читати

Як заохотити дітей до читання – про це і не лише про це розповіла відома українська письменниця та вчителька Лариса Ніцой у Хмельницькому на зустрічі з освітянами.

Авторка дитячих книжок вважає: країна з низькими читацькими рейтингами приречена і на низький рівень життя.

«Ми нечитаюча країна. Ми ухвалюємо неправильні рішення. Спочатку вдома, згодом  можемо щось не те купити на ринку, – шкодує авторка книжок. –  А потім і на виборах не за те голосуємо. І наш 30-річний досвід це доводить. Ми весь час щось не те обираємо і йдемо кудись не туди».

Полюблять читати діти, а значить – полюблять і батьки, переконана письменниця. Адже діти для українців – це святе. Проте, на думку Лариси Ніцой, відразу до книжок у маленьких українців часто формують саме дорослі. Оскільки про читання вони зазвичай говорять наказовим тоном.

«Давайте проаналізуємо, якою інтонацією ми говоримо про морозиво? А якою про читання? А тепер перекладемо інтонацію про читання на морозиво. Вийде ось так: «Ану, йди сюди! Ти сьогодні їв морозиво? Покажи мені обгортки, я хочу подивитися, скільки ти точно з’їв!» Якби ми таким тоном говорили з дітьми про морозиво, вони б його дуже швидко зненавиділи», – вважає Лариса Ніцой.

У своїх творах про серйозні речі письменниця розповідає в ігровій формі. Про усвідомлення наслідків негативних вчинків. Про гендерну рівність. Про правила безпеки. Про екологію. Про те,  що не всі дорослі завжди праві.

«Коли я у школах розмовляю з дітьми про книги, я не говорю слова «читати» жодного разу, – зізнається авторка. – Я розповідаю, як ми їх ілюструємо, якісь цікаві історії, пов’язані зі створенням. Учні  це слухають і вже хочуть це прочитати».

Подібний підхід застосовують під час тижнів читання у країнах ЄС, каже Лариса Ніцой. Там такі заходи означають насамперед читання дорослих для дітей. По-друге, читання подається більше, як розвага. А не як переказування змісту та ідей, чим часто зловживають в українських школах.

Нагадаємо, у Хмельницькому добудовують три навчальні заклади. Усі об’єкти зводяться винятково за кошти міського бюджету.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter