Новини
Суспільство

Хмельничан навчали, як зробити місто туристично привабливим

Туристичний воркшоп «Історія одного будинку» на прикладі народного дому «Dom Ludowy» провели у хмельницькому Молодіжному центрі. Тренінг є частиною проєкту «Підсвіти будинок – розкажи історію міста», який реалізовується в рамках «Громадського бюджету 2020».

Ініційований  спортивно-культурним центром «Плоскирів», воркшоп орієнтований на підвищення рівня обізнаності екскурсоводів, гідів, турагенцій, медіа у сучасних тенденціях презентації культурних та архітектурних пам’яток та інших туристичних акцентів міста.

«Історію одного будинку» та його актуальне суспільне значення розкрив перед учасниками тренінгу краєзнавець, дослідник, заступник директора Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Ігор Западенко.

Про краще майбутнє для історичної реліквії міста – польського народного дому – говорила і архітекторка Олена Джула-Райфшнайдер. На проектному плані реконструкцій будівлі, презентованому пані Оленою, Dom Ludowy представляється не музейною установою, а культурно-освітньою платформою, громадським центром, де кожний мешканець району Гречани чи представник польської громади зможе проявити активність і знайти місце для корисного проведення часу.

Але як грамотно та сучасно представити цікавинки й «родзинки» свого міста гостям, щоб їм обов’язково захотілось до вас повернутись? На це питання дала відповіді знана екскурсоводка, професійний гід та мандрівниця Ніколетта Куля.

Гостя з Кракова розповіла про основні тенденції ведення екскурсій та турів по історичних та культурних пам’ятках Європи та світу, а також, як зробити розповідь цікавою для кожної категорії екскурсантів.

Її сторі-теллінг акценти, здебільшого, стосувалися корекції темпу й насиченості екскурсійних розповідей, адаптації змісту до вікових категорій, соціально-етнічних особливостей та концентрації теми на особистостях, дотичних до конкретної групи туристів.

Крім того, всі учасники отримали авторські поради по питаннях історичної хроніки та її переосмислення для конкретної групи туристів.

Відбір учасників воркшопу проводився на основі попередньої реєстрації. Проте особливо вмотивовані містяни мали змогу долучитися до розмови.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter