Новини
Суспільство

Мешканців Хмельниччини рятувальники попереджають про небезпеку на водоймах

Фахівці Служби порятунку Хмельницької області під час рейдів пояснюють мешканцям міст та селищ, чим небезпечна неміцна крига та закликають бути обережними на річках, ставках та озерах.

Температура цьогорічної зими не сприяє утворенню міцної криги, тож любителі зимової риболовлі здебільшого розташовуються з вудками на берегах водойм. Також є люди, які полюбляють скорочувати шлях, пересуваючися навпростець через річки та сподіваючись на ілюзорну безпеку прихопленої кригою води.

З мешканцями області у різних її куточках рятувальники проводять роз’яснювальні бесіди та попереджають про небезпеку, яка може чекати їх на тонкій кризі. Особливу увагу звертають на необхідності триматися подалі від водойм у нічний час, адже в темну пору доби можна не помітити прогалини у кризі та потрапити у біду.

З рейдовими бесідами надзвичайники пройшлися різними містами та селищами Хмельниччини. Спілкувалися з людьми у Славуті, Білогір’ї, Новій Ушиці, Ізяславі, на Дунаєвеччині тощо. Декілька рейдів провели в обласному центрі, на берегах Південного Бугу.

Також під час спілкування рятувальники розповідають про головні правила поведінки, якщо людина потрапила під лід.

Слід негайно телефонувати до Служби порятунку «101». Після цього спробувати допомогти потопаючому за допомогою мотузки, палиці чи інших підручних матеріалів, за які може вхопитися потерпілий, обережно наближаючись до нього лише поповзом, – зазначають у рятувальників.

І нагадують про такі заходи безпеки:

  • виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди;
  • забороняється виходити на кригу, товщина і міцність якої вам невідомі;
  • переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях;
  • забороняється спускатися на лижах з крутого берега на неперевірений на міцність і товщину лід;
  • забороняється збиратися на кризі великими групами в одному місці;
  • не можна виходити на лід: у місці з’єднання річок; у випадку швидкої течії річки у цьому місці; за наявності вмерзлих у лід дошок, палиць та інших предметів; у випадку різного забарвлення льоду; під час сильного перепаду температури й потепління;
  • не можна виходите на водойму у темний період доби;
  • не можна вживати спиртні напої біля водойм;
  • необхідно пильнувати за дозвіллям дітей та пояснювати їм небезпеку тонкої криги.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter