Новини
Інтерв'ю

Хмельницький дієтолог розповіла, як вийти зі свят без втрат

Відчуття важкості у шлунку, задуха та навіть нудота. Такими можуть бути наслідки різдвяно-новорічного переїдання та споживання надмірної кількості алкоголю. Рясні застілля нерідко стають причиною загострення хронічних хвороб. Не дарма після свят кількість звернень до лікарів традиційно збільшується.

Як можна налагодити свій раціон –  розповіла лікарка-дієтологиня Хмельницької поліклініки №1 Алла Приймак.

Які проблеми зі здоров’ям традиційно загострюються після новорічних застіль?

 Одної недуги після переїдання нема. Загострюються хронічні проблеми, які у кожного свої. Наприклад, зі шлунком і підшлунковою. Споживання великої кількості рідини й солі спричиняє проблеми з тиском. Також можуть нагадати про себе кардіологічні хвороби. У діабетиків може піднятися рівень цукру. Загострюються й проблеми із суглобами від вживання «гострих» продуктів.

Січень дійсно топовий місяць за кількістю звернень через перекоси у харчуванні?

Загалом, звернень дійсно більше після світ. І не лише після різдвяних. Ймовірно, тому, що люди просто мають хвороби, але протягом року не звертаються. А тут вони акцентують увагу і мають більше часу для візиту до лікаря.  

Яких продуктів слід уникати після того, як людина все ж не змогла втриматися від переїдання під час святкування?

Немає продуктів шкідливих та корисних. Питання в їхній кількості та в їхньому сполученні: є поєднання вдаліші, а є – ні. Варто уникати споживання великої кількості цукру: солодких газованих напоїв, соків, десертів. А також продуктів, які мають багато транс-жирів – кондитерських  виробів, у складі яких гідрогенізований жир (транс-жири з’являються при додаванні атома водню до рослинного масла за допомогою процесу, що називається “гідрогенізація”). Продуктів з  рафінованими вуглеводами: макаронів, круп’яних виробів (рафіновані вуглеводи – речовини, які можна зустріти в батоні, пасті, цукрі, тістечках і кексах, часто швидко засвоюються організмом, швидко розчиняються, і незабаром знову з’являється відчуття голоду – авт.). Переїсти якоїсь білкової їжі важко. Можна перевантажитися вуглеводами, які легко засвоюються, та жирами. Виключити їх зовсім неможливо і не потрібно. А от компенсувати потрібно вживанням овочів, уникненням їжі з порожніми калоріями. Вони є й у алкоголі.

До речі, про алкоголь. Яка зараз позиція медиків: існує так звана культура споживання спиртного?

Доказів корисності немає. Є просто менш шкідливий алкоголь. І його вживання допустиме: для чоловіків добова норма – 1-2 напої, для жінок – 1 напій. Це, наприклад, бокал вина чи пів літра пива, або 50 грамів міцного спиртного. Але це не корисна доза, а саме безпечна. Загалом алкоголь – наркотик, як і нікотин та інші наркотичні речовини. Просто у нас існує страх перед іншими наркотиками, а перед алкоголем – ні. Чомусь так вкорінилося у культурі. Про це треба говорити, особливо у сім’ях, де є діти. І там, де є приклад батьків.

За яких обставин людина мусить зрозуміти, що вже час звертатися до лікаря?

Якщо людина практично здорова та не має хронічних захворювань, які її турбують постійно чи періодично, то вона може сама контролювати свій стан. Якщо сьогодні переїла, завтра обрати більш легку їжу. А якщо є хронічні недуги, то, звісно, тут треба звертатися до лікаря з приводу захворювання і також консультуватися на рахунок харчування. В принципі, не завадить нікому розібратися у тому, наскільки корисні продукти ми вживаємо, наскільки вони відповідають потребам організму.

Дуже дискусійним завжди було питання про режим харчування. То скільки ж разів на день краще вживати їжу?

Немає визначеної ідеальної норми для абсолютно всіх людей. У кожного свій оптимальний режим харчування і свій набір продуктів. Допустиме інтервальне голодування, або вживання їжі двічі на день, якщо вона за нормами поживна. Людина може й 5 разів на день їсти, якщо так відчуває. Сказати універсально: “харчуйтеся тричі на день, а решта не норма” – неможливо. Зараз дуже вільні погляди на це. Правильне харчування та добір продуктів не має бути метою життя. Харчування  повинно бути тим, що не напружує. Щоб людина не рахувала кожну калорію, а знала, як обрати потрібні продукти і вміла це відчути.

Надмірне захоплення підрахунком калорій – це також не дуже добре?

Нормально, якщо людина певний час рахує калорії, щоб навчитися правильно вимірювати порцію, а потім просто визначає свою порцію на око. А плюс-мінус кілька калорій ролі не грають.

Коли необхідна дієта?

Дієта – це лікувальне харчування. Вона потрібна, коли людина хвора. А якщо людина здорова, у неї просто повинен бути нормальний раціон. Тобто сидіти на дієті виправдано, коли є якийсь діагноз. А якщо ти здоровий, ти повинен нормально харчуватися відповідно до свого віку, потреб та витрат.

Світлана Русіна.

Дізнатися більше про правила здорового харчування та поставити питання, які вас цікавлять, дієтологу можна у вівторок, 12 січня, під час прямого ефіру на каналі “Наголос”. Початок ефіру – о 16.00

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter