Новини
Суспільство

Варварство чи догляд: хмельничани обговорюють наслідки омолодження дерев у головному парку міста

Попри неодноразові багаторічні «штурхани» у бік комунальників з пилками, то в одному, то в іншому мікрорайоні Хмельницького за ними залишаються замість дерев кількаметрові пеньки, які мало нагадують колишні пишні зелені насадження. В деяких випадках така кардинальна зачистка, напевно, має сенс (коли йдеться про відверто хворі та небезпечні для людей дерева. А деколи таке обрізання та омолодження викликає у містян більше запитань, ніж відповідей.

Про заплановані роботи з обрізки та омолодження дерев у парку імені М. Чекмана комунальне підприємство «Парки і сквери» попередило хмельничан ще у середині грудня. Результати проведених у парку робіт містян, м’яко кажучи, шокували.

Як виглядають дерева після того, як над ними «попрацювали» комунальники, показала хмельничанка Афіна Черкезова. Фото з парку вона назвала «трагічними» та роз’яснила, чому така «турбота» про дерева більше шкодить зеленим насадженням, ніж допомагає їм.

Такими були дерева до втручання комунальників:

Такими вони є тепер:

Де ховається небезпека

Так, за словами авторки допису, після такого «омолодження» дерево має більше шансів захворіти, оскільки всі сили пустить на відновлення гілок та листя, а не на боротьбу зі шкідниками. Залишене без листяного покрову, дерево може зазнати сонячних опіків, що теж не додасть йому здоров’я. Нові гілки, які відростатимуть на деревах, будуть слабо закріплені, тож під час буревіїв саме ці гілки будуть відламуватись першими та нестимуть загрозу. Крім того, після такої обрізки вартість утримання дерева зросте, оскільки воно потребуватиме додаткового догляду протягом, мінімум, року. Швидше за все, ніхто цього роботи не буде, оскільки для цього потрібні додаткові кошти та певні знання, а отже шанси, що дерева загинуть, збільшуються.

Щодо двох останніх тез, то їх підтримують фахівці, які розбираються у правилах обрізки, напевно, трохи більше, ніж комунальники Хмельницького. Вони, зокрема, зазначають, що «омолодити дерево не можна. Це умовне поняття». Так звана омолоджувальна обрізка виконується  при сильному ослабленні дерева для стимуляції життєвих процесів. А обрізку «під телеграфний стовп» важко віднести до будь-якої категорії, стверджують фахівці.

«Не до всіх доходить»

Відреагував на допис хмельничанки і очільник новоствореного Департаменту інфраструктури Василь Новачок:

Якесь воно дійсно не дуже на фото. Проведу роботу з виконавцем. Ми від такого підходу відійшли. Але не до всіх доходить.

Щоправда, така відповідь головного комунальника хмельничан не дуже задовольнила:

Схоже, очільнику Департаменту інфраструктури, за прикладом його колеги з Шепетівки, доведеться ходити на наступні «омолодження» дерев разом з підлеглими, аби до них таки «дійшло», як правильно та якісно робити свою роботу.

Нагадаємо, у Шепетівці очільник КП ШРЕП власноруч прибирав сміття з вулиці, де до цього працював стихійний ринок і продавці пішли, залишивши по собі, за словами місцевих мешканців, «свинство».

Заготівля дров або зачистка під забудову?

Коментуючи допис Афіни Черкезової хмельничани, здебільшого, обурються. Проте є й такі, хто захищає дії комунальники. Мовляв, «так дерева обрізали ще при Чекмані, і нічого їм не сталося».

Натомість, крім відсутності необхідних знань або недбалого ставлення до виконуваних обов’язків комунальниками, хмельничани висувають і інші версії такого варварського обрізання дерев. Так, до прикладу, пишуть про те, що

«У міських котельнях повно твердопаливних котлів, які прекрасно працюють на деревині»

або

«А ви що, знаєте інший спосіб зачистити територію під забудови, ніж знищення зеленої зони парку?»

А ще містяни сумно жартують про наболіле…

Все дуже просто – зима, дрова… Як тільки газ здорожчав в місті почалось хто зна що – чистять і ріжуть, де захочуть, особливо Раково – таким чином були кроновані берези в школі-інтернаті, але береза не дає нові пагони, тож тепер навколо стадіону стоять дерев’яні стовпи замість десятків дерев.

…і звертають увагу на те, що омелу, яка суттєво шкодить рослинам, комунальники з сусідніх дерев чомусь не прибрали.

Звісно, Хмельницький не єдине місто, де дерева «омолоджують», перетворюючи їх на «телеграфні стовпи». Проте, схоже, далі всіх у цьому питанні пішли у Запоріжжі, де дерева після обрізки виглядають якось так:

Принагідно, обговорюють хмельничани і масове вирубування дерев у Лісогринівецькому лісі та у Дендропарку. Щоправда, як зазначив депутат міської ради Роман Ужва,

на Озерній чисткою лісу займаються лісники. Там все проходить під їх наглядом. Але як кажуть у страху – великі очі. І жителям здаєтся, що то є вирубка лісу на меблі чи ще там щось. Але мене запевнили професійні лісничі, що то вкрай необхідно.

Що кажуть екологи

Після того, як тема з деревами у парку Чекмана «пішла в народ», авторка допису подала скаргу до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області. І хоч, як зазначала Афіна Черкезова, обстеження могло зайняти до двох тижнів, та, зважаючи на резонанс, екологи відреагували досить швидко. Допис хмельничанки був опублікований 8 січня, а вже сьогодні, 10 січня, на ФБ-сторінці ДЕІ з’явилася відповідь на скаргу:

Так! Це без сумніву пошкодження зелених насаджень! Держекоінспекція у Хмельницькій області відповідно відреагує, проведе перевірку і обрахує завданні збитки, поки що за пошкодження до ступеня не припинення росту. Але стан цих дерев ми перевіримо і навесні, і у випадку загибелі – буде обрахована шкода і за знищення зелених насаджень! Своїми діями ми змусимо думати перед тим як щось робити і не доручати таку важливу справу – догляд за зеленими насадженнями – м’яко кажучи не професіоналам на кшталт КП «По зеленому будівництву і благоустрою міста», яке займається зароблянням грошей , а не доглядом!

Тим часом…

А тим часом у Хмельницькому на вулиці Чорновола днями вже провели частину робіт з обрізування дерев, а 11 січня планують продовжити роботи. Хочеться сподіватися, що після розголосу, який отримала ситуація у парку Чекмана, «телеграфних стовпів» замість дерев у місті не додасться. Адже очільник Департаменту інфраструктури обіцяв провести роз’яснювальну роботу з підлеглими.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter