Новини
Здоров’я

Хмельницькі пенсіонери можуть поліпшити самопочуття за допомогою фототерапії

У Хмельницькому територіальному центрі соціального обслуговування населення застосовують фототерапію. У закладі працюють апарати серії “Барви”, розроблені українським вченим, кандидатом фізико-математичних наук Анатолієм Коробовим.

Прилади для терцентру придбали за бюджетні кошти. Їхня вартість – понад 78 тисяч гривень. Фототерапію вже встигли пройти 24 хмельничанина. Процедура призначена для лікування та профілактики найпоширеніших захворювань: інфарктів, інсультів, гіпертонії та гіпотонії, пневмонії, астми, остеохондрозу, артриту й артрозу. Протипоказів, навіть для онкохворих, немає, запевняють у терцентрі.

Апарати базуються на дії світлодіодів – маленьких різнокольорових ліхтариків – синіх, червоних, зелених, жовтих. Зовні це схоже ялинкову гірлянду. Вона є у вигляді шапки , пов’язки на горло для лор-ділянки, а також – комірця, який можна одягати на ліктьову зону та на коліна, – пояснює фахівчиня територіального центру Наталія Чех.

Всього використовують 4 апарати серії:

  • “Барва-СДС” – для лікування та профілактики синдрому діабетичної стопи,
  • “Барва-ЛОР” – у випадку хронічних гайморитів, отитів, фарингітів,
  • “Барва-ЦНС” – для профілактики хвороби Альцгеймера, Паркінсона, епілепсії
  • “Барва- ІІМАГ” – для лікування захворювань опорно-рухового апарату.

Пройти фототерапію можуть всі клієнти терцентру, тобто хмельничани з пенсійним посвідченням. Для цього потрібно написати заяву та отримати дозвіл сімейного лікаря на перебування у колективі.

Процедура триває від 2 до 15 хвилин. Тривалість фототерапії – від 21 сеансу до пів року. Найстаршій клієнтці, яка пройшла фототерапевтичний курс, – 84 роки. Процедуру їй призначили для нормалізації артеріального тиску та поліпшення загального самопочуття.

Адреса територіального центру: м. Хмельницький, вул. Перемоги, 7-А. Тел. (0382) 63-23-37, 63-07-40.

Фото авторки.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter