Новини
Бізнес

На Хмельниччині молодий підприємець вирощує равликів

Клопіткий екзотичний бізнес – справа вигідна, проте через карантин поки що малоприбуткова. Наразі вирощених на фермі равликів молодий підприємець з Кам’янець-Подільського району експортує до двох європейських країн. В Україні ж традиція вживати таку екзотику – ще попереду.  

Бізнесмену з півдня Хмельниччини Дмитру Муляру – 21 рік, а у нього вже є своя справа. І неабияка, а екзотична. У свій юний вік хлопець має цілу равликову ферму.

Почалося усе спонтанно. Два роки тому юнак знайшов в інтернеті статтю про те, як розводити равликів. І вирішив спробувати. Пройшов навчання у Тернополі, за допомогою батьків купив приміщення та 200 кілограмів середземноморських равликів та взявся за розведення маточного стада.  

Вирощування равликів – процес довготривалий та багатоетапний. Спочатку равликів треба виростити.

Равликів вирощуємо на столах. Тут ми їх відгодовували три тижні кормом. Аби не тікали, межі «території» позначили сіллю, – розповідає Дмитро.

Далі – наступний процес. На столах встановлюють ринки із землею, де равлики відкладають ікру. Далі – найважливіший етап у житті равликів та найважчий для фермерів – розмноження. На здатність розмножуватися впливає чимало чинників. Невідповідна вологість, небажання паруватися, проблеми з температурою, неправильний корм – все це може вплинути на особисті стосунки між равликами.

Якщо ж все піде як слід, через 20 днів з’являться маленькі равленята.

Після народження молюсків відправляють жити на свіже повітря, у спеціальні вольєри, аби підросли.

Вони живуть на полі, там ми їх годуємо, поливаємо, сіємо спеціальну траву, – розповідає Дмитро.

Аби виростити равлика, потрібно до 4 місяців. Це справа вигідна, каже молодий підприємець, але через карантин поки малоприбуткова. Вирощених равликів наразі збувають за кордон – до Франції та Іспанії. Українці ж поки що ні фінансово, ні морально не готові вживати у їжу таку екзотику.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook