Новини
Суспільство

Стратегію розвитку Хмельницької області збираються змінити

На Хмельниччині планують внести корективи у Стратегію регіонального розвитку та напрацювати нові вектори. В ОДА кажуть, це викликано впровадженням реформ у різних галузях, децентралізацією та агресією Росії. Спеціально для роботи над Стратегією створили робочу групу, яка зібралася за круглим столом 11 травня.

«Стратегія – це не просто документ, відповідно до якого розподіляються кошти, в основі – системне бачення подальшого розвитку області. Аналіз стратегії на 2011-2016 роки показав, що виконання її в повному обсязі було неможливим. Проте протягом цього часу вдалося реалізувати проекти, спрямовані на досягнення визначних цілей», – відзначив голова Хмельницької ОДА Олександр Корнійчук.

У стратегічному плануванні збираються використати цілі сталого розвитку. На Хмельниччині з 2007 року реалізовується спільний проект Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». З того часу вже 141 проект на території області профінансувався за підтримки ЄС і Програми розвитку ООН. Як розповів координатор обласного підрозділу впровадження проекту В’ячеслав Третяк, пріоритетами у фінансуванні стали цілі сталого розвитку тисячоліття, зокрема водопостачання, енергозбереження, охорона здоров’я, навколишнє середовище.

«У 2015 році визначили нові 17 цілей глобального сталого розвитку. Вони можуть бути покладені в основу розробки Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області. Серед них: побороти бідність, голод, забезпечити підтримку здоров’я, забезпечити доступ до освіти, досягнути гендерної рівності, забезпечити доступність води тощо», – пояснив В’ячеслав Третяк.

За словами голови Хмельницької обласної ради, нині змінюється ставлення до України в світі, і треба це використати. До робочої групи з актуалізації Стратегії входить понад 120 осіб.

«Ми маємо почути думки представників територіальних громад, цілісно вибудувати стратегію, яка дозволить розвиватися і всім галузям, і області в цілому, як це бачить держава», – додав голова обласної ради Михайло Загородний.

Автор: Тетяна Новак