Новини
Екологія

У Хмельницькому протягом тижня вивозитимуть зелені відходи з приватних домоволодінь

Напередодні сезону прибирань у приватних домоволодіннях, у міській раді нагадують про правила поводження із зеленими відходами та можливості позбутися їх без шкоди довкіллю. Традиційно чимало хмельничан віддають перевагу спалюванню обрізаних гілок, листа тощо. Проте це не лише шкідливо для них та оточуючих, а й може добряче вдарити по кишені. Крім того, такий спосіб ліквідації відходів може призвести до пожеж та завдати ще більше клопоту.

Одним із найзручніших способів утилізації «зелених відходів» є компостування. Або ж позбутися їх можна за допомогою комунальників. У перший день тижня, нагадують у міській раді, в обласному центрі відбувається вивезення гілля від приватних домоволодінь:

Для того, щоб комунальники забрали гілля, необхідно зробити в’язанки, довжиною 80-120 см та скласти їх у визначених місцях напередодні дня вивезення.

Гілля та «зелені відходи» також можна привезти самостійно у будь-який день на Центр управління відходами, який працює з 8.00 до 19.00 за адресою проспект Миру, 7 (поблизу міського полігону ТПВ). Такі відходи у населення приймають безплатно.

На контейнерні майданчики загального користування, тим більше у самі контейнери, «зелені відходи» викидати не можна, – нагадують у міській раді.

В екологів також нагадали про штрафи за спалювання листя, сухостою, сміття, побутових та інших відходів. Громадяни, які все це палитимуть на своїх подвір’ях або поза ними, можуть бути оштрафовані на суму від 340 грн до 1360 грн, посадові особи та суб’єкти підприємницької діяльності – від 850 грн до 1700 грн відповідно.

Також у 2020 році набули чинності законодавчі зміни, які передбачають підвищення штрафів для паліїв сухої рослинності.

Громадянам, які палять листя, може загрожувати від 3 060 гривень до 6 120 гривень штрафу. Для посадових осіб розмір штрафів ще вищий – від 15 300 гривень до 21 420 гривень.

Якщо такі дії були вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, громадянина можуть оштрафувати на суму від 6 120 гривень до 12 240 гривень. Для посадових осіб штрафи за таке правопорушення нині становлять від 21 420 гривень до 30 600 гривень.

За інформацією Хмельницької міської ради

Читайте також: У вересні екобус збиратиме небезпечні відходи лише у Хмельницькому

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook