Ангели медичної галузі, що на передовій війни з хворобою
21 Червня 2020
Блогерка

З початку епідемії майже шість тисяч медпрацівників в Україні захворіли на COVID-19. У чотирьох десятках випадків хвороба закінчилася летально. Вдалося вилікуватися близько трьом тисячам медичних працівників.

За статистикою, медсестри мають найбільший ризик заразитися COVID-19, адже саме вони найбільше контактують з пацієнтами. За словами Тетяни Чернишенко, президентки Асоціації медсестер, в Україні працюють медсестрами 229 тисяч осіб. Щороку ця цифра стрімко зменшується, а кадровий дефіцит сьогодні – понад 30 тисяч.

Оцінюють їхню працю не надто високо. При стажі у 30 років зарплатня, отримана «на руки» становить 4500-5000 гривень. Початківцям платять по 3300. Низький дохід – одна з причин, чому серед таких працівників мало чоловіків.

Щоб утриматися на плаву і прогодувати сім’ю, доводиться брати по півтори ставки, підробляти… Витримують не всі – хтось іде в приватну медицину, хтось шукає себе в інших професійних сферах, а дехто змінює життя кардинально – їде з країни. Згідно з даними з різних джерел, Україну щорічно залишають до 7 тисяч медичних працівників.

Світова пандемія коронавірусної інфекції також негативно вплинула на кількість спеціалісток у цій галузі. Працівниці звільнялися з лікарень, не бажаючи ризикувати життям і здоров’ям за невеликі відшкодування.

У квітні цього року українські медики переймали досвід боротьби з COVID-19 у колег з Італії. Дізнавшись, скільки заробляють їхні колеги в Україні, італійці називали їх божевільними. Про це в інтерв’ю сайту «Факти» розповів медбрат із Києва Гліб Бітюков, один з українців, які вирушили до Італії.

Вони цікавилися, скільки ми отримуємо в Україні. Коли я говорив, що лікар отримує €200-400, а медсестри – трохи більше ніж €100, італійські медики наївно запитували: «Це за годину?» І не могли повірити, коли я відповідав, що за місяць, – зазначив Бітюков.

За його словами, в Італії медбрат чистими за місяць отримує приблизно €1600, а ті, хто працюють з інфікованими, мають €200-250 надбавки. При тому, що сьогодні під опікою медсестер в Україні буває від 20 до 50 пацієнтів, у їхніх колег в Європі – до 5.

Все ж Уряд відреагував на критичну ситуацію і підняв заробітні плати українським працівникам медичної сфери, які безпосередньо працюють у зоні контакту з COVID-19. Люди у білих халатах отримали і муніципальні доплати.

Також днями Верховна Рада ухвалила законопроєкт, згідно з яким у разі смерті працівника державного або комунального закладу охорони здоров’я або державної наукової установи внаслідок інфікування коронавірусною хворобою такий працівник прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця.

Малюнок Нікіти Тітова

Вдвічі важче медичним працівницям, які проходять військову службу. До щоденних викликів війни їм додалась боротьба з вірусом, а обстріли позицій українських військових на Донбасі, навіть після оголошення карантину, не припинялися. Як повідомляє Командування Медичних сил Збройних Сил України, станом на 20 червня в Збройних Силах України 137 осіб хворіють на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2. Всього за час пандемії одужало 258 військових, зафіксовано 5 летальних випадків.

Українські військові чітко розуміють свій обов’язок, який полягає не тільки в тому, щоб захищати свою землю зі зброєю в руках, а й у тому, щоб допомагати мирним мешканцям прифронтових територій. Збройні сили України надають медичну допомогу мирним мешканцям Донецької та Луганської областей, а також військовим і мобільним госпіталям у районі проведення Операції Об’єднаних сил.

Український народ змушений боротися на двох фронтах: перший – на східних рубежах країни, другий – у кожній інфекційній лікарні. Скільки ще випробувань припаде на долю українців?

До слова, сьогодні, 21 червня, День медичних працівників. Саме цьому святу приурочили відкриття пам’ятного знаку військовим медикам у найстарішому державному медичному закладі України – Національному військово-медичному клінічному центрі «Головний військовий клінічний госпіталь», який нещодавно відзначив 265 років з дня заснування.

Отож, поважаймо наших медиків і, з огляду на нові сплески коронавірусної хвороби, давайте дотримуватись їхнього заклику залишатись вдома, щоб медики якісно працювали на роботі.

Всім здоров’я.