Для тих, хто хоче все встигати: де «ховається» вільний час?
31 Жовтня 2017
журналіст

 

Час один із найбільш безцінних ресурсів, що є у людини. Бувають періоди, коли нам його не вистачає ні на роботу, ні на сім’ю, але при цьому є чітке розуміння, що час є.

Про те, як знайти час для кар’єри, сім’ї та реалізації своїх бажань, а також про те, що таке «пожирачі часу» і як з ними можна впоратися, в своєму матеріалі розбиралися спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

Якщо є потреба більше встигати на роботі, приділяти час рідним, та й себе в повсякденних справах не втратити, а здається, що часу стає все менше і менше, варто проаналізувати свій розпорядок дня. Можливо, десь причаїлися хронофаги. Давайте розберемося, що це і як з ними боротися, та й чи потрібно.

Навіть якщо ви не знаєте, що таке хронофаги, – це абсолютно не означає, що його або їх у вашому житті немає.

Термін «хронофаги» прийшов з тайм-менеджменту. Це «пожирачі часу», те, що відволікає від вирішення завдань. Ними можуть бути ваші повсякденні дії, які заважають досягати поставлених цілей, а часу на них іде чимало.

Перш ніж інвентаризувати весь свій вільний час і виключати або оптимізувати частину постійно здійснюваних дій, варто розуміти, що те, що з одного боку можна прийняти за хронофаги, може бути джерелом вашого ресурсного стану, в якому вам легше досягати бажаного. Тож не поспішайте прибирати з життя приємні для вас дії. Також варто спокійно прийняти той факт, що в добі всього 24 години. І чарівного заклинання, щоб їх розтягнути, немає.

Неконтрольоване використання соц.мереж -– так, хронофаги. Якщо робота безпосередньо не залежить від соц.мереж, варто відвести для них певний час, наприклад, годину вранці і/або ввечері. Вирішувати вам, головне – контролювати час і якість свого перебування в Інтернеті.

Також варто уважно подумати про свої захоплення, і скільки часу ви на них витрачаєте. Є небезпека, що й у вашому хобі міг причаїтися хронофаг. Але не потрібно відразу відмовлятися, наприклад, від читання книг, якщо при цьому не крадеться час у повноцінного сну.

Що зробити і як зрозуміти, чи є ваше захоплення пожирачем часу?

Перший крок: випишіть усі свої захоплення. Другий: зафіксуйте на папері, які переваги отримуєте від своїх хобі. Третій: підрахуйте, скільки часу йде на захоплення. І якщо бачите, що нічого на шкоду вашим пріоритетам не йде, то це не хронофаги. А ось якщо хобі забирає у вас час і, наприклад, призводить до недосипання, то подумайте, як це виправити. Оптимізуйте свій графік.

Є ще такі неприємні пожирачі часу, як проблеми, що викликають прокрастинацію і відкладання справ на потім. До них можна віднести нечітку постановку цілей, невміння делегувати, спроби занадто багато зробити за один раз. Тут теж немає універсального вирішення питання. Якщо накопичилися невирішені робочі завдання, то ранжируйте їх за пріоритетністю, складіть план і дійте згідно з ним.

Ще кілька слів про ті хронофаги, яких неможливо позбутися, – черги і затори. Якщо ж ви опинилися в одній або другій, використовуйте час з користю: послухайте аудіокнигу або лекцію в стилі TED (близько 20 хвилин цікавої і/або профільної інформації на тему, що вас цікавить), зателефонуйте рідним, якщо давно не спілкувалися. Одним словом, зробіть щось корисне.

Також варто навчитися говорити «ні» там, де це необхідно. Згадайте, скільки часу ви втратили через те, що боялися здатися неввічливим. Адже в добі тільки 24 години. І з них близько 8 годин це ваш робочий час, 7-8 сон, і на всі інші сфери вашого життя залишається 8-9 годин. А встигнути і зробити хочеться і потрібно багато.

Цінуйте свій час і вчіться використовувати його з найбільшою користю для себе.