Хмельницькі екстрасенси: чи законна така діяльність?
19 Грудня 2019
Блогерка

«Нещодавно звернув  увагу на черги до якихось загадкових фахівців. Кабінет одного з них у мікрорайоні Виставка, інший – на вул. Тернопільській. Запитав людей з натовпу, хто там приймає. Кажуть: екстрасенси. Я думав, що все це давно у минулому. Але ж ні…», – так про свої враження розповідає хмельничанин Дмитро (ім’я змінене на його прохання). За словами чоловіка, у черзі – переважно жінки 40-60 років, деякі з них – з дітьми.

Нині хмельницькі екстрасенси активно освоїли й інтернет-простір. Пропонують позбавити від депресій, страхів, вроків і постійних хвороб, продіагностувати енергетичне поле та надати відповідь на запитання (щоправда, на які саме, не уточнюють). І все це протягом години. Рекламують свої послуги і на сайтах оголошень. Наприклад, можна знайти ось такі закличні й гучні назви: «Екстрасенс. Надаю магічні послуги».

А що говорить закон про таку діяльність? Виявляється – нічого чіткого.  10 років тому у Верховній Раді з’явився «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)». У ньому йшлося, зокрема, про чіткі визначення таких понять, як «ворожба» «хіромантія», «нумерологія» та «передрікання майбутнього (долі)». У проєкті закону за таку діяльність передбачалася адміністративна відповідальність з  накладенням  штрафу  від  100  до  150, а у разі повторного порушення – від  150  300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Рівно за рік – у 2011 році – цей проєкт було відкликано.

У 2012 році Верховна рада таки обмежила доступ ворожкам та іншим подібним фахівцям до телебачення та радіо. Тож у теле- та радіопросторі наразі заборонена реклама ворожіння та трансляція передач, де розповідається про платні послуги з народної чи нетрадиційної медицини. Проте саме про екстрасенсів ні слова.

«Наразі регулюється лише діяльність тих, хто займається гіпнозом», – коментує юристка Руслана Матущак.

В Україні заборонено практикувати гіпноз не лікарям (зокрема, і не психологам).

Отож, враховуючи недосконале законодавство, екстрасенси можуть досить вдало маневрувати. До речі, як з’ясувалося, послуги таких фахівців користуються попитом у людей, не залежно від освіти чи соціального статусу.

«До екстрасенсів ходять і вчителі, і адвокати, і навіть медики, – розповідає психолог Галина Літвінова. – Все це пояснюється тим, що людям притаманно вірити у краще, добро, диво. А екстрасенси таку віру їм дають. Вплив екстрасенсів на психіку можна пояснити тим, що їхні клієнти часто приходять у стані стресу або депресії. А у такі моменти на людей легко впливати. Буває, екстрасенси використовують техніки, які заборонені у психології. Наприклад, нав’язування».

Час від часу в інтернеті можна знайти рекламу екстрасенсів, магів та ворожок зі згадками про християнську релігію. А що ж насправді говорить Біблія про такі явища? Звісно, саме екстрасенси у цій християнській книзі не згадуються. А от таким явищам, як ворожіння та виклик духів дається однозначна негативна оцінка.