Катерина Луцик волонтерка
Катерина Луцик: «Громади Хмельниччини мають бути готові до повернення тисяч ветеранів»
03 Червня 2023
Блогерка

Нещодавно у Києві відбувся Форум громадянського суспільства “Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України”. Захід об’єднав близько 2 тисяч українців, які долучились в офлайн і онлайн форматах, щоб скоординувати громадянське суспільство у розробці спільного плану дій для Перемоги і Відновлення.

Участь у форумі як експертка взяла Катерина Луцик – голова громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів» (м.Хмельницький), ветеранка російсько-української війни, медикиня.

Наразі, волонтерський центр, який очолює Катерина Луцик, об’єднує близько 20 місцевих громадських організацій та спільнот та покриває весь регіон. Волонтери активно допомагають військовим та постраждалим від війни:

«За рік офіційної діяльності ми доставили більше 1000 тон гуманітарної допомоги у зони бойових дій, виготовили та передали більше 6000 індивідуальних аптечок, більше 5000 спальників, 3000 пар берць, закупили 50 авто для ЗСУ, передали 35 генераторів, виготовили більше 300 бронижелетів, закупили більше 30 тепловізорів та багато іншого».

За словами голови громадської організації «Захист – об’єднання волонтерів», наразі найбільше допомоги націлено на діючих військових, які є потенційними ветеранами та ветеранками.

«Хмельниччина – одна з лідерів по мобілізації. За різними даними кількість військовослужбовців в Україні сягає 1,5 мільйона осіб. Це – потенційні ветерани, які повернуться додому, у свої громади після демобілізації. Основною потребою буде їх реінтеграція та соціалізація. Це вже виклики для громад, родин військових і самих захисників, – стверджує Катерина Луцик та додає, – Якщо запити від військових будуть зібрані недостовірно, то й дії на всіх рівнях будуть не ефективні».

Окрім послуг від державних структур, колишнім військовим потрібно буде проводити психологічно-соціальний скринінг, надавати інформаційні послуги та реалізовувати супровід протягом всього процесу. Робота над темою майбутнього військовослужбовців уже розпочата. Наразі проходить навчання спеціалістів – кейс-менеджерів, які будуть допомагати ветеранам у громадах.

«Ми розуміємо, що раніше такого супроводу у громадах не здійснювалось, в кращому випадку це робили в районних центрах. В більшості випадків ветеран залишався сам-на-сам з проблемами та непідготовленою сімʼєюВраховуючи це, маємо багато негативних прикладів та статистику, – говорить Катерина Луцик. – Можу стверджувати з власного досвіду, коли у 2021 році після поранення я звільнилася з лав ЗСУ та повернулася у невелику громаду, то не отримала жодного супроводу та реагування на мої запити по місцю. А таких ветеранів в громадах як я будуть тисячі».

Як розповідає Катерина Луцик, у місті Хмельницькому створюється інформаційно-консультативний центр, в основі якого – комплексний підхід до роботи з ветеранами. Що мається на увазі? Команда пройшла навчання ветеранського кейс-менеджера, що навчило тонкощам роботи з цільовою аудиторією. Весь супровід поділений на декілька етапів. Спочатку ветерана зустрічає кейс-менеджер, який проводить ознайомчий діалог та первинний скринінг. Спеціаліст визначає потреби та надає інформаційну довідку. За потреби, з ветераном індивідуально або разом із сімʼєю працюють психологи. Паралельно роботу проводять юристи.

Один з варіантів адаптації ветерана до мирного життя –  реінтеграція через роботу, освіту, перекваліфікацію чи відкриття власного бізнесу. Тож наступний етап – навчання та визначення справи, якою ветеран має намір займатись. Для цього проводяться освітні курси, що сприяють підвищенню конкурентоздатності ветеранів на місцевому ринку праці. У процес інтегрується  карʼєрний консультант, який навчає писати резюме, проходити співбесіди і, за потреби, шукає нове місце роботи. Завдяки співпраці з центрами зайнятості, навчальними закладами, закладами профтехосвіти, це дає можливість швидко реагувати на запити ветеранів.

«Таким чином ми допомагаємо ветерану соціалізуватись та реінтегруватись, починаючи від стабілізації психо-емоційного стану до працевлаштування та повної соціалізації. А також маємо всю інформацію про даний випадок та можемо моніторити ситуацію. – говорить Катерина Луцик. – Наразі, поки військовослужбовці проходять службу, ми працюємо з родинами, адже це перші спільноти, які зустрічають ветеранів і мають бути готовими, та мати певні знання щодо бойової травми».

Робота з членами родин військових допоможе сформувати «коло своїх», налагодити довіру, підготувати військових до звернення в центри адаптації.

«Наша мета – розробити максимально ефективні, а не імітаційні ветеранські політики. Ніякі формальні пільги не працюють краще, ніж особиста мотиваціяВ іншому разі ми будемо мати суспільні катаклізмиа той негативний образ ветерана, який часто бачимо у ЗМІ, буде реальний», – наголошує Катерина Луцик.

Час вислухати тих, хто на фронті, тих, хто вже повернувся. 9 червня у Хмельницькому відбудеться «Всеукраїнський діалог: громади – ветеранам», де обговорять готовність громад до прийому наших захисників, про роботу з бізнесом та працедавцями, а також реабілітаційні спроможності на місцях. Детальну інформацію про захід та реєстрацію  можна дізнатись на сторінці «Простір можливостей» у мережі Фейсбук або відсканувавши qr-код.