Костел, збудований воєводою Кицьким
20 Травня 2017

 У Новосілці, що на Деражнянщині, вже понад два століття височить костьол Святої Трійці. Його муровані стіни по боках підтримують контрфорси, парадний вхід урочисто підкреслений чотириколонним портиком, який увінчаний трикутним фронтоном. Усі ці архітектурні деталі додають споруді водночас величності та потужності, а також роблять костьол доволі оригінальним зразком католицької храмової споруди.

Збудований костьол у 1797-1798 роках місцевим землевласником воєводою Кицьким. Відомостей про цього пана збереглося не так вже й багато. Кажуть, що був він справним господарем та на межі ХУІІІ-ХІХ століття розпочав повне перепланування села – збудував костьол, переніс в інше місце дерев’яну церкву, заклав фундамент палацу. Проте, не довго судилося господарювати Кицькому у Новосілці – на початку 1800-х років пан помер та був похований у склепі всередині костьолу. Надалі в селі були інші власники, та й не один, але до­тепер із панів місцеві мешканці згадують лише Кицького.

На початку 1930-х роках безбожна влада закрила костьол, а приміщення дозволила використовувати місцевому колгоспу як склад. У середині 1990-х років богослужіння було відновлено.