«Люди, які прославляють Хмельниччину»
26 Липня 2018

Ще нещодавно дорослі та найменші хмельничани могли стати героями його телепрограм. Здавалося, вчора, його можна було зустріти із телекамерою. Він, як завжди, щось зосереджено споглядав крізь об’єктив.

Андрій Демедюк- наш земляк, телеоператор, закоханий у свою справу та відданий мистецтву. Народився Андрій у Хмельницькому. Перші творчі спроби обдарований підліток зробив ще під час навчання у шостому класі Хмельницької загальноосвітньої школи ЮНЕСКО.

Тоді юнак займався у фото-гуртку. Він неодноразово дивував викладача своїм нестандартним баченням звичайних речей. Особливо вдавалися йому портрети дітей.  Роботи юного фотохудожника вражали вмінням передавати красу природи, комах та тварин, які неодноразово отримували визнання на шкільних фотоконкурсах.

Молодий, перспективний фахівець працював у команді Муніципальної телекомпанії «Контакт», де був незамінним гравцем. Колишній мер Хмельницького Михайло Чекман запросив молодого спеціаліста Андрія Демедюка у команду. Від цього виграли усі.

У телеефірі регулярно з’являлися професійно відзняті телесюжети про життєві ситуації краян. Але це були не просто репортажі, а маленькі історії, наповнені емоціями. Відчувалася рука майстра, телеоператора Андрія Демедюка. Все це  – завдяки його неординарному баченню ситуації, вмінню передати у кадрі сміх і сльози, радість і горе. І телеглядач це відчував.

Крім зйомок телерепортажів про життя рідного міста Андрій активно бере участь у роботі дитячої телестудії.  Дитячі телепроекти, які знімав Андрій, займають призові місця на Всеукраїнських та Міжнародних конкурсах. Це важливий момент, адже працювати із дітьми – робота непроста. Потрібен особливий підхід, майстерність, креативність та  неабиякий професіоналізм. Як телеоператор Муніципальної телекомпанії «Контакт» Андрій Демедюк мав численні відзнаки за професіоналізм та професійну майстерність.

Андрій навчався у Київському Університеті культури і мистецтв Інституту кіно і телебачення, де також підкорював телевізійні вершини. Ще з першого курсу профільного університету проходив практику на різноманітних кінопроектах. І, зрозуміло, його талант не залишився поза увагою видатного кінооператора, члена спілки кінооператорів України Вадима Крайніка. Вадим Михайлович із трепетом ставився до робіт свого шанованого студента та  пророкував йому велике майбутнє у кіноіндустрії.

Після закінчення Київського Університету культури і мистецтв Інституту кіно і телебачення Андрій почав працювати у столичному Палаці дітей та юнацтва, викладав школярам основи фотографії, відеозйомки та відеомонтажу.

Далі – робота в Державній митній службі України, у прес-службі. Андрій Демедюк – особистий оператор Голови Служби, має подяку від Голови Державної митної служби і спеціальне звання. Андрій займався зйомками відомчої програми «Зелений коридор», яка виходила на Першому державному телеканалі України. З 2008 року він починає працювати на комерційних теле- та кінопроектах. Має успіх та незмінне визнання його майстерності та професіоналізму.

Згодом, з 2011 року, працює на одному з найбільших продакшн в Європі, на телеканалі СТБ. Андрія запросили як досвідченого телеоператора на зйомки популярних в Україні та далеко за її межами шоу: «Х-фактор», «Талант-шоу», «Майстер –шеф», «Феномен»… Документальні проекти «Моя правда» і «Зіркове життя» добре відомі і припали до вподоби телеглядачам. Це фільми про знаменитих особистостей, їхні долі. Іноді щасливі, іноді до щему в серці трагічні….Поза кадром залишилися довготривалі відрядження, втома, важка праця усієї знімальної групи… А на екрані – якісний телепродукт, влучні кадри, вдало передані емоції та вміло зняті інтерв’ю.

Після завершення циклу цих документальних фільмів – черговий популярний проект. Андрій Демедюк працює оператором на мегарейтинговому серіалі «Реальна містика». Цей проект мав успіх у глядача і цифри рейтингів зашкалювали, тому його продовжили на декілька сезонів.

Андрій не зупинився на досягнутому, і наступний етап – медичний серіал. Глядачі побачили 150 серій «Лікар Ковальчук». Тут особлива специфіка, довелося опановувати нові знання та вміння. Але для людини, яка пов’язала своє життя із кіно та телемистецтвом, – не новина.

Вміти жити з людьми їхнім життям, тонко передавати радощі і сльози, співпереживати із героями їхні життєві ситуації, розчинитися і заглибитися у творчий процес так, щоб далі глядач не зміг відірватися від телеекрану, – саме так бачить нелегку і водночас захопливу роботу оператор Андрій Демедюк. Наш земляк, наша гордість, наш митець!

Петро Світленко