«Мати» чи «бути»?
23 Лютого 2018
Практикуючий психолог

Як, на ваш погляд, приємніше звучить: «мати щастя» чи «бути щасливим», «мати кохану (коханого)» чи «кохати і бути коханим»?

Можна сказати, що це те саме, але все ж відчувається певний нюанс, чи не так? Отож бо і воно!

«Бути» – це про сутність, про буття, про сенс, про внутрішнє наповнення особистості.
«Мати» – це тільки про фактичну наявність чогось, що не обов’язково зігріває душу, є особистісним досягненням і наповнює сенсом життя.
В сучасному суспільстві часто застосовують поняття «мати бізнес», «мати гроші», « мати дівчину». Що ж, гроші або бізнес можна отримати й у спадок, але чи стане спадкоємець бізнесменом – це питання. До того ж, те, що маєш, легко втратити не вміючи керувати набутим майном або коштами. Натомість, якщо щось є особистим досягненням, то навіть втративши це, можна знов набути втрачене, завдяки досвіду.
Розглянемо й такі цікаві формулювання: «мати чоловіка» або «бути дружиною», «мати дітей» або «бути матір’ю», « мати друга» або «бути другом». В чому різниця? – Щоб «бути», треба постаратися самому щось з собою зробити. А щоб «мати», потрібно лише придбати, набути, заволодіти, втримати щось/когось, а працювати над собою ніби-то не треба.
Це досить цікава різниця. Але є й такий момент: коли щось «маєш» – це досить страшно і можливо втратити. А коли стаєш «кимось» або «якимось» – це цілком твоє і залежить від тебе як в цьому і з цим бути.
Так, ще відомий психолог, психотерапевт Е.Фромм, помітив: «Коли людина надає перевагу «бути» , а не лише «мати», вона не відчуває тривоги і невпевненості, які породжує страх втратити те, що маєш ».
До речі, для чого всі ці роздуми? – Для того, щоб можна було свідомо вибрати «буття» або лише «володіння», працю над собою, або набування речей та людей.
В будь-якому випадку, бажаю успіху! А «мати» його чи «бути успішним» – це вже особиста справа кожного.
Тетяна Черкасова, старший викладач кафедри психології ХІ МАУП, практикуючий психолог, психотерапевт, член УСП (Українська Спілка Психотерапевтів) та АППУ (Асоціація психотерапевтів та психоаналітиків України).