Підготовка до IELTS: алгоритм дій для успішного складання іспиту
25 Серпня 2022

Міжнародний іспит IELTS на сьогодні – найбільш затребуваний тест, спрямований на перевірку рівнів знання англійської мови. ВНЗ, імміграційні департаменти, різні держустанови – тисячі організацій у всьому світі вимагають від іноземців наявності цього сертифікату під час прийому на роботу. Він є документальним підтвердженням їх здібностей. Тому немає нічого дивного в тому, що підготовка до IELTS є частим запитом серед тих, хто вивчає англійську.

Як ефективно підготуватися до здачі IELTS

Тестування непросте, адже потрібно вміти не лише добре спілкуватися іноземною мовою. Важливо достатньо володіти й іншими комунікативними навичками. Тому не варто сприймати підготовку до здачі, як щось просте та швидке. Але й перевтомлюватись – не варіант. Ось як найкраще готуватися, щоб підсумкова оцінка була якомога вищою.

Записатися на спеціальні курси

Підготовка до здачі IELTS змушує брати до уваги досить багато деталей. Неважливо, що це буде онлайн-курси або заняття з репетитором. Готуватися необхідно з відповідним наставником. Він має бути доброзичливим та досвідченим. Тільки тоді заняття пройдуть максимально ефективно. Підготовка до іспиту IELTS онлайн допоможе швидко отримати відповіді на питання, індивідуальні поради і навіть професійно складений план навчання. Наставник оцінить знання студента, виявить слабкі місця та підкаже на які розділи потрібно наголосити під час підготовки.

Використовувати офіційні матеріали

Сьогодні в мережі можна знайти безліч методичок, підручників та додатків, спрямованих на те, щоб підготовка до іспиту IELTS пройшла як слід. Однак далеко не кожен одразу розбереться, що саме потрібно шукати.

Насамперед слід озброїтися офіційними матеріалами тестування, які можна знайти на порталах екзаменаційних комісій та каналах у соцмережах. Це вже дозволить здобути кілька очок уперед. Для більшої зручності слід створити окрему папку на комп’ютері лише для цих матеріалів.

Знайти інформацію від тих, хто здав IELTS

В інтернеті неважко знайти відгуки студентів, які вже здали IELTS та отримали високі бали. Часто у своїх враженнях вони розповідають про те, як проходив іспит, і як саме їм удалося отримати відмінні результати. Такі відгуки допоможуть отримати не лише корисні поради, а й непоганий заряд мотивації. Адже їхній успіх цілком реально повторити. Важливо лише добре постаратися.

Вирішувати приклади тестів з іспиту

Якісна підготовка до тесту IELTS повинна включати тренувальні завдання. Рішення безкоштовних зразків іспиту допоможе здобути необхідні навички. Так, наприклад, у письмовому завданні необхідно за обмежений час написати текст із 150 слів. Слід наперед потренуватися. Надалі це додасть впевненості у успішному результаті. Бажано проходити повне тестування раз на тиждень. Це не лише допоможе вирахувати слабкі місця. Але й дозволить наочно відстежувати прогрес.

Активно поповнювати словниковий запас

Кожен, хто вивчає англійську, знає, що розширення словникового запасу є основним бар’єром для переходу до високого рівня знання мови. Збільшення словникового запасу, зокрема, допоможе покращити навички та прискорити підготовку до іспиту. Хороший словниковий запас – це вже чверть загальної оцінки, адже він стане у пригоді у кожному з блоків іспиту. Розширити його можна за допомогою використання додаткових ресурсів: читання, прослуховування подкастів, перегляду відео із субтитрами і так далі.

 

Що потрібно знати про влаштування іспиту IELTS

Тим, хто збирається дізнатися свій рівень англійської та пройти підготовку до IELTS, достатньо знати кілька деталей про цей іспит. Насамперед він складається з чотирьох частин. У кожної є свої особливості, для кожної приділяється свій проміжок часу:

  1. Listening. Спочатку потрібно прослухати аудіо, після чого письмово відповісти на 40 питань на тему. На це дається пів години. Потім ще 10 хвилин, щоб внести відповіді до екзаменаційного бланка.
  2. Reading. Потрібно прочитати три тексти загальним обсягом приблизно півтори сторінки, потім також дати відповіді на 40 запитань.
  3. Writing. Завдання відрізняються для модулів General та Academic. У першому випадку потрібно написати лист та есе на загальну тему. У другому – описати графік та написати есе. Опис графіка та листа має бути обсягом не менше 150 слів, есе – не менше 250 слів. На все дається рівно година.
  4. Speaking. Від екзаменатора потрібно отримати картку з темою. На підготовку дається хвилина, після чого близько двох хвилин треба говорити. Потім екзаменатор поставить кілька запитань. На цю частину дається 10 хвилин.

Основний секрет успішного складання іспиту IELTS – це хороша підготовка та впевненість у власних силах. Немає експрес-методу. Лише кілька місяців практики допоможуть здобути високі бали.