Підвищення врожаю в умовах війни. Який стан ринку добрив сьогодні?
19 Вересня 2022

На українському ринку міндобрив — міжсезоння. У всіх сегментах цієї продукції спостерігається закономірне зменшення попиту. Про те, чого варто очікувати на ринку добрив у наступному році та якими будуть ціни на продукцію, включно й на НПК добрива,  в Україні, поговоримо в нашій статті. 

Чи варто очікувати на дефіцит міндобрив у 2023 році?

Думки експертів тут розходяться. З одного боку, аграрії можуть очікувати на суттєве скорочення пропозиції — імпортної та вітчизняної. Це пов’язано з війною, труднощами з логістикою, дефіцитом палива та іншими факторами, на які важко вплинути. А з іншого боку — спостерігається зменшення попиту на продукцію, що нівелює скорочення її виробництва та імпорту. Вагома частка аграріїв планує скоротити використання добрив або відмовитися від них повністю.

На даний час “найбільш ймовірним сценарієм” для багатьох експертів видається дефіцит мінеральних добрив навесні 2023 році. Для аграріїв у цей час буде важливою підтримка держави: оскільки багато підприємств демонструють скорочення ділової активності.

Які виробники пропонують міндобрива українським аграріям?

Вітчизняний ринок мінеральних добрив пропонує продукцію усіх доступних видів: зокрема, добриво Нітроамофоска (комплексне), азотні та калійні міндобрива. Переваги українських виробників — це лояльна цінова політика, висока якість продукції, відсутність тих проблем з логістикою, які ми безумовно отримуємо, замовляючи добрива з-за кордону. Один з лідерів вітчизняного ринку — компанія “Тетра-Агро”. На даний час в асортименті виробника представлено 6 видів продукції, які можна придбати оптом та в роздріб. Безкоштовна послуга, яку пропонує “Тетра-Агро” усім покупцям — аналіз грунту для визначення кислотності.

Ринок добрив в Україні: підіб’ємо підсумки

Точно спрогнозувати цінову політику добрив у наступному сезоні поки важко. Оскільки на ціни продовжуватимуть впливати суб’єктивні фактори. Окрім цього, торгівельні компанії можуть надавати пропозиції як вище, так і нижче середніх ринкових пропозицій. Але вже зараз можна зазначити, що вартість азотних добрив залишиться відносно стабільними, а фосфорних та комплексних — може дещо зрости.

Своєю чергою, деякі експерти зауважують, що навесні 2023 року можливий дефіцит мінеральних добрив. Справдяться ці прогнози чи ні — сказати важко. Проте аграріям варто бути готовим до викликів нового сезону та завчасно планувати бюджет підприємства та закупівлю добрив зокрема.