Що робити, аби в кризу не втратити бізнес?
20 Серпня 2018
  • 10 млрд. боргу до 2019 року має виплатити Україна зовнішнім кредиторам
  • Інфляція
  • Локальні збройні конфлікти
  • Зростання цін
  • Падіння національної валюти по відношенню до долара США
  • Інші фактори.

Всі ці показники та багато інших, які тут не враховані, періодично призводять до економічних криз, зокрема, в нашій країні. Інші держави теж страждають від таких криз. Не дивлячись на це, підприємці та бізнес все одно працюють та шукають  нові шляхи виходу із нових криз.

Які ж прийоми кризового менеджменту можна використовувати для того, аби залишитись на плаву, а може й зміцнити свої позиції на ринку під час економічної кризи?

Ось деякі з них:

  1. Економити на тому, що можна.
  2. Шукати нові ринки збуту. Якщо підприємець займається офлайн торгівлею, варто спробувати вийти в он-лайн; якщо ж він і так продає он-лайн, то, можливо, варто розширити географію.
  3. Покращувати свій продукт. Якісно змінювати продукт, щоб він ставав більш конкурентним на ринку. Тут може допомогти аналіз продукту конкурентів, його сильних та слабких сторін, а також звичайне (ненав’язливе! ) опитування ваших клієнтів.
  4. Утримувати вже наявних клієнтів. Додавання певних опцій, сервісів так, щоб клієнтам ставало все вигідніше та зручніше купувати ваш продукт/послугу.
  5. Автоматизувати ті бізнес процеси, автоматизація яких потребує мало ресурсів (фінансових, людських, ін.). Досить зручними можуть виявитись CRM та BPM системи, які роблять облік ресурсів більш точним, а також дозволяють зберігати всю необхідну інформацію щодо клієнтської бази; також допомагають різні чат-боти, за допомогою яких вдається (в залежності від поставленого завдання) або бути постійно на зв’язку, автоматично відповідаючи на запити клієнтів, або принаймні заносити в CRM BPM системи дані нових контактів для того, аби менеджери по роботі з клієнтами не втрачали жодного з тих, хто звернувся до вас.
  6. Партнерство з конкурентами, або суміжними напрямками бізнесу (наприклад, шино монтаж – СТО – авто мийка). Постачаючи одне одному клієнтів можна отримувати додатковий поток покупців.
  7. Використовувати якісь системні підходи у плануванні/веденні бізнесу. Існує багато методів та методик, завдяки яким можна розглядати свій бізнес, як систему (наприклад методика «ТРИЗ», де вирішення будь-якої задачі починається з формулювання ІКР (ідеального кінцевого результату) і впроваджується за допомогою 40 методів вирішення технічних протиріч).
  8. Віддати на аутсорс ті ланки роботи, які можуть бути виконані якісно компаніями/підприємцями для яких вони є профільними. Таким чином ви економите свій час на постійний контроль роботи працівника/ків, а також трохи заощаджуєте на лікарняних, відгулах, податках, які сплачуються із зарплатного фонду державі. До того ж, аутсорс компанію можна легко замінити в разі, якщо вона не виконує замовлення належним чином, а з працівником – трохи складніше.

Звичайно, для успішного втілення цих кроків доведеться чимало попрацювати нам своїм бізнесом. Але то і є шлях підприємця, бізнесмена.

Успіхів вам у кризі!

 

Дмитро Лисий

Бізнес-аналітик, StartUp developer