Що таке гречаний чай та чим він корисний?
06 Грудня 2023

Що таке гречаний чай? Ні, це не звичайний відвар гречки, як може здатися, на перший погляд. Це настій зі спеціальної чорної татарської гречки, що зростає в Китаї. Такий настій багатий на антиоксиданти та поживні речовини, покращує травлення та допомагає регулювати рівень цукру в крові та тиск. Окрім цих позитивних властивостей такий чай очищає організм від токсинів та допомагає регулювати вагу.  

На сьогодні гречаний чай є дуже популярним напоєм в колах людей що ведуть здоровий спосіб життя. Якісний гречаний чай відрізняється не тільки позитивним впливом на організм, а ще й приємним смаком, що віддає горіховими та ванільними нотами з присмаком вівсяного печива. Тож для любителів солодкого, такий настій стане чудовою альтернативою. Він не містить калорій та при цьому насичує організм енергією. Від класичного чаю відрізняється ще й тим, що не містить глютену та кофеїну, тому вживати його можна в будь-який час доби. Такий напій може готуватися ще й на основі зеленої гречки, але цей вид гречаного чаю не такий популярний через меншу кількість корисних речовин в ньому. Зелений гречаний чай готується з  різновиду дикої посівної крупи. Для виробництва цього напою використовують молоді зелені зерна, які збираються у певний момент дозрівання. Така сировина не піддається термічній або механічній обробці та може мати у своєму складі листя, стебла або лушпиння.

гречка

Історія чаю

Гречаний чай або Ку Цяо чи Соба Ча має східні коріння. Цей відсвіжний напій є складовою раціону жителів Японії, Тайваню та Китаю вже протягом багатьох століть. Цікавим фактом є те, що чай з чорної гречки вважається цінною частиною церемонії чаювання жителів Піднебесної країни аж з 7 століття. Все це завдяки його властивостям покращувати травлення та зміцнювати імунітет. Китайський Компендіум лікарських речовин 1578 року стверджує, що Ку Цяо допомагає збалансувати розум, підвищує енергію Ци та покращує слух і зір.

Вирощування чорної гречки вимагає певних кліматичних умов, які можна знайти лише в окремих регіонах. До цих регіонів відносяться гірська місцевість Тайваню, південний захід Китаю, Японії та Кореї, всі вони розташовані на висоті півтори тисячі метрів.

Вітаміни та мінерали

Насіння чорної гречки містить 18 видів амінокислот, більшість з яких людський організм самостійно не синтезує. Склад гречаного чаю багатий на лізин, олеїнову та лінолеву та інші жирні кислоти. Антиоксидантні властивості чаю обумовлені наявністю великої кількості флавоноїдів, фенілпропаноїдів та фенольних кислот: ванілінової, галової, кавової та іншими.

Наявність у чаї таких мікроелементів як йод, залізо, цинк, кальцій та кремній, вітаміни групи B, вітамін А, Е та РР, рутин і кверцетин – відмінні складові чорної гречки, тільки за наявність яких варто змінити свій звичайний чай на гречаний. А це ще далеко не все. Кверцетин та рутин, на який багатий цей чай, є повноцінним джерелом денної норми вживання цих сполук для організму людини. Що своєю чергою зміцнює судини, покращує колір та стан шкіри та відсуває старіння.

гречаний чай

Як вживання гречаного чаю впливає на організм?

Напої з гречки корисні для людей різного віку. Зігрівають організм, розслаблюють і знімають надмірну дратівливість. Для людей поважного віку такий чай сприяє засвоєнню кальцію, він ефективний при артриті та болях у спині.

Оскільки гречаний чай має у своєму складі багато макро та мікроелементів, вітамінів та інших корисних речовин сміливо можна виділити 10 плюсів його вживання:

  1.  Покращується робота нирок. Наявність вітексину та рутину в чаї покращують кровообіг та запобігають “засміченню” судин та як наслідок варикозу. Він допомагає виводити зайву рідину з організму, тому є ефективним в боротьбі з набряком ніг.
  2. Знімається набряк кінцівок. Чай з чорної гречки має ефективний допоміжний ефект при набряку кінцівок, викликаним хронічною венозною недостатністю. Європейський журнал фармакології опублікував на своїх сторінках дослідження за 2 групами пацієнтів: перша – вживала чай, інша – плацебо. Дослідниками відзначене значне покращення стану пацієнтів саме першої групи.
  3. Очищуються судини. Щоденне вживання чаю з чорної гречки стабілізує кров’яний тиск та нормалізує рівень холестерину в крові.
  4. Знижується рівень цукру в крові.
  5. Вживання татарського чаю запобігає стрімкому розвиткові діабету 2 типу.
  6. Нормалізується робота нервової системи. Напій з чорної гречки має розслаблювальну дію на нервову систему, підвищує стресостійкість та знижує рівень тривожності. Варто також відзначити, що завдяки такому чаю покращується мозковий кровообіг, що є чудовою профілактикою інсульту.
  7. Укріплюється серцевий м’яз. Завдяки фенольній сполуці рослинного походження.
  8. Підвищується імунітет. Гречаний чай є важливим джерелом антиоксидантів, вітамінів і амінокислот. Всі ці складові допомагають організмові чинити опір бактеріальним, грибковим та вірусним інфекціям, борються з токсичним впливом вільних радикалів та укріплюють імунітет.
  9. Покращується робота ШКТ та знижується вага. Клітковина в складі гречаного чаю має позитивний вплив на кишкову флору та покращує роботу травної системи. Цей напій має низьку калорійність, що робить його ідеальним чаєм для схуднення. Крім того, наявність катехінів (природних антиоксидантів) сприяє зниженню надлишкової ваги.
  10. Як замінник класичного чаю або кави. Це ідеальний напій для людей, які хочуть відмовитись від звичайного чаю або кави і якщо вживати його регулярно результат його позитивного впливу на організм буде суттєвим.

Особливості заварювання та застосування

Для приготування порції чаю достатньо помістити 1 повну чайну ложку (приблизно 5 г) насіння чорної гречки в заварник або чашку та залити склянкою окропу (200-250 мл). Накрийте ємність кришкою та дайте настоятися протягом 5 хвилин. Гречаний чай можна заварювати і в холодній воді, але час настоювання буде довшим – до 3-х годин.

Ще одним безперечним плюсом варто відзначити те, що одне і те ж насіння можна заварювати до трьох разів без втрати корисних та смакових властивостей. При тому зерна, що залишаються, придатні для вживання.

В лікувальних цілях рекомендується щоденне триразове вживання настою зерен протягом 30 днів. Далі необхідно зробити перерву на такий самий строк, а потім відновити курс ще на 30 днів.

Користь гречаного чаю для здоров’я відома здавна. У Китаї та інших країнах гречаний чай – улюблений щоденний напій місцевих жителів. Він бореться з багатьма хворобами, допомагає людям переносити важкі фізичні навантаження і прискорює відновлення після травм. Незвичайний смак і оригінальний аромат роблять з гречаного настою справжню знахідку для гурманів, які не бояться куштувати щось нове і зовсім незвичайне.