Шлях до споживача: реклама чи рекламні носії?
09 Серпня 2018

На українському ринку є безліч рекламних компаній, які здійснюють відповідну діяльність і рекламують тих, хто оплачує їхні послуги, нібито шукаючи їм клієнтів.

Наскільки доцільні витрати на послуги таких компаній, враховуючи коефіцієнт корисної дії від їх роботи?

За запитом в Google і «ціна реклами в Facebook 2018» система показала кілька посилань, ось одне з них:

Як видно, ціни на рекламу коливаються від 2450 грн до 10800 грн на місяць.

Виміряти ж ефективність даної реклами  просто: заплатити 2450 грн компанії, яка візьметься за виконання даного замовлення, вказавши окремий номер телефону чи посилання на сторінку будь-де і подивитись на кількість клієнтів, які надійдуть цим каналом.

За запитом «ціна реклами в Google 2018» ледве знайшовся сайт, де одразу вказані ціни:

Як бачимо, ціни на рекламу коливаються від 12900 грн.(3900+9000) до 13000++грн. на місяць.

Перевірити можна так само, як і в попередньому прикладі,  і тоді ви точно дізнаєтесь, скільки вам коштує один клієнт.

Але якщо ви не поспішаєте витрачати гроші і вважаєте доцільним провести короткий аналіз, то яку відповідь може дати звичайний підприємець на таке запитання: чи справді можливо потрапити у ТОП видачі Google або випередити якусь мультимільйонну корпорацію, що замовила показ своєї реклами у Facebook,  представнику малого та середнього бізнесу?

Звичайно ж – ні.

Лише в місті Хмельницькому (із населенням 262000 чоловік) зареєстровано 30 000 підприємців/підприємств, а по Україні  цифри вищі в десятки разів (лише юридичних осіб станом на 01.01.2018 – більше 1-го мільйона). І більшість з них розміщує інформацію про себе в Google та/або Facebook.

З огляду на ці дані, вищезазначені рекламні компанії фактично перетворились на місце/рекламний носій, де можна переглянути опис товарів та послуг, які надає той чи інший бізнес.

Які ж альтернативні варіанти може використовувати бізнес для донесення потрібної інформації про себе до своїх споживачів?

Один з варіантів – пошук клієнтів у професійних, тематичних, та/або локальних спільнотах, чатах, які реально функціонують та мають достатню кількість активних учасників.

А якщо спільнота ще й допомагає своїм учасникам вирішувати реальні повсякденні задачі або проблеми, досягати намічених цілей, то це саме те, що потрібно, оскільки учасники таких формацій звертатимуться туди все частіше та частіше. А, отже, ви як рекламодавець зможете знайти там своїх споживачів.

Потрібно лише знайти одну або кілька таких спільнот і протестувати, наскільки вони підходять саме вашому бізнесу і яку кількість клієнтів можна звідти залучити.

Розміщення інформації в таких спільнотах, чатах, групах, як правило, набагато дешевше, ніж в транснаціональних корпорацій типу Google чи Facebook, тому можна суттєво заощадити на рекламному бюджеті.

 

Ефективної вам реклами та гарних продажів!

Дмитро Лисий

Бізнес-аналітик, StartUp developer