Страх перед невідомим: інфрачервоні обігрівачі — нові можливості в опаленні!
29 Грудня 2022

Опалювальні пристрої, які випромінюють інфрачервоні хвилі, — ефективне джерело тепла. Головна відмінність від інших нагрівачів полягає у тому, що інфрачервоні прилади нагрівають поверхні, на які направлені, а не саме повітря.

За принципом дії до них відносять також обігрівачі:

  • UFO;
  • керамічні;
  • плівкові;
  • мікатермічні.

Попри зростання попиту, ці електроприлади для обігріву ще мало поширені, тому викликають сумніви та питання.

Чи безпечні інфрачервоні хвилі для людей

Мабуть, це найголовніше, що хвилює тих, хто збирається придбати подібний обігрівач. Можна заспокоїтися, бо інфрачервоне випромінювання оточує нас скрізь. Його дає сонце, вогонь, будь-яке джерело тепла, навіть тіло людини. Обігрівачі випромінюють середні та довгі хвилі: їх вважають найбільш безпечними для живих організмів, навіть використовують у медицині.

Тому інфрачервоні обігрівачі безпечні для людини та тварин. Попри це, постійне знаходження біля самого джерела тепла може викликати лущення шкіри, як це може бути у результаті довгого перебування на сонці.

Яка ефективність в інфрачервоних обігрівачів

Опалювальні пристрої цього типу дуже швидко допоможуть зігрітися. Це пов’язано з тим, що випромінювання нагріває все, що трапляється на шляху. Предмети, людей, стіни дуже швидко поглинають довгі інфрачервоні хвилі без втрат теплової енергії. ККД залежить від конструкції та потужності приладу, площі обігріву. Наприклад, UFO-обігрівач нагріває приміщення в 3-4 рази швидше, ніж нагрівачі повітря. Ефективність передачі тепла складає у різних моделей 80-90%.

Керамічна панель швидко нагрівається та довго остигає через якості матеріалу. Тому навіть після відключення пристрою від електромережі у приміщенні буде тепло. До речі, це допоможе дещо економити електроенергію.

Які бувають види нагрівальних елементів

Інфрачервоні прилади виготовляють з різними нагрівальними елементами. Найрозповсюдженіші з них:

  • керамічні — швидко нагріваються та повільно остигають після відключення електроенергії, не випромінюють світло, економні, довго працюють;
  • галогенні лампи — потужні, випромінюють світло золотистого кольору, витримують перепади напруги;
  • карбонові — швидко прогрівають поверхні, мають високий ККД, але споживають багато електроенергії та недовговічні.

Вони відрізняються довжиною хвиль та розігріваються до різних температур. Від нагрівального елементу залежить потужність, дизайн та вартість приладу.

Які переваги мають інфрачервоні обігрівачі

Ці електроприлади мають декілька привабливих якостей. Вони зручні у монтажі та експлуатації. Компактні, тому можна легко переносити пристрій з місця на місце.

Опалювальні прилади працюють без шуму, не викликають опіки та нестачу кисню. Для роботи їм не потрібні особливі умови. Плівкові та керамічні інфрачервоні обігрівачі підходять для приміщень з підвищеним рівнем вологості. Існує багато різновидів та моделей, тому можна вибрати варіант, який буде найефективнішим.