Вікові кризи у дітей
19 Жовтня 2019
нейропсихолог

Одна з особливостей дорослішання дитини – вікові кризи, тобто проблемний перехід дитини від одного вікового періоду до іншого.

Криза віку – це період, в який кількість отриманих раніше знань та досвіду переходять в якість майбутнього життя.

Психологи виділяють 6 криз дитячого віку

Криза новонароджених
Можна сказати, що дитина народжується в кризі, оскільки вона змінює внутрішньоутробне існування на самостійне життя поза материнським організмом. Малюкові потрібно звикнути до нового типу дихання та харчування, до світла, звуку. Період адаптації триває 1-2 місяці.

Криза одного року або дитинства
Криза дитинства пов’язана з тим, що дитина вчиться ходити та говорити. Тепер їй доступний більший простір для дослідження та з’являється перше прагнення все робити самостійно.

Криза 3 років або період “я сам”
Малюк протиставляє себе дорослим, показуючи, що він – самостійна людина. Він намагається зрозуміти своє «я» та формує свої внутрішні позиції. Дітям в цей період властиві негативізм, свавілля, упертість, знецінення, деспотизм.

Криза 7 років або криза дитинства
У цьому віці дитина прагне нових соціальних контактів, починає орієнтуватися на зовнішню оцінку, втрачає дитячу безпосередність та наївність. Головні прояви кризи – манірність та химерність поведінки, кривляння, певна дивність та незрозумілість вчинків.

Підліткова криза
Найскладніша та найяскравіша криза. Обумовлена розбіжністю темпів розвитку біологічного, соціального та психічного. Іноді «симптоми» перехідного віку з’являються у 10 років, іноді – в 13-17. Прояви підліткової кризи: емоційна нестійкість, прагнення до незалежності та спілкування з однолітками, конфлікти з батьками.

Криза 17 років, криза юності
Як правило, виникає на порозі нового життя, тобто напередодні закінчення школи. У зв’язку з усвідомленням своєї відповідальності за майбутній вибір для молодих людей характерні підвищена тривожність та нервозність.

Доросла людина часто залишається один на один зі своїми проблемами перехідного віку, а дитині потрібна допомога найближчих та рідних людей, щоб подолати ці непрості періоди.

Не потрібно боятися дитячих вікових криз. Трохи терпіння та належної уваги до дитини, і ви разом пройдете ці критичні точки без особливих потрясінь.

За матеріалами психологічного центру “Інсайт”