Ви і психолог – особливий зв’язок
15 Червня 2017
Практикуючий психолог

Нещодавно почула розмову про те, що «психолог якось не дуже допоміг». Йшлося, я так розумію, про конкретну ситуацію. Проте, мені хотілося б поділитись своїми міркуваннями з приводу того, чому психолог міг «не дуже допомогти» взагалі.

Справа в тому, що спеціаліста в цій галузі потрібно вибирати, так би мовити, «під себе». Що це означає? Правда в тому, що існує безліч шкіл та напрямків у психології та психотерапії. Кожен з напрямків має свої особливості, свою філософію, своєрідні методи допомоги клієнту. Важливо, щоб світогляд психолога (психотерапевта) був прийнятним  і «зручним» для того, хто звертається по допомогу. Наприклад, якщо клієнт є людиною віруючою, а психотерапевт-впевненим атеїстом (або навпаки) можуть виникнути додаткові питання узгодження світогляду. Також, звичайно, важливим є і рівень професіоналізму спеціаліста. Фахівець у своїй справі, звісно, не стане намагатись змінити «картину світу» свого клієнта, але налаштуватися на «його хвилю» буде важче, якщо погляди на життя діаметрально протилежні. Крім того, психолог (терапевт) зазвичай діє, відштовхуючись від основних засад своєї школи психотерапії і від вивчених методів діагностики і психокорекції. Так, наприклад, психоаналітик буде говорити з вами про дитячі психотравми, торкнеться питань сексуальності та агресії. Екзистенційний психотерапевт запропонує поговорити про сенс життя і приверне вашу увагу до важливості усвідомлення смерті. Якщо ж це буде тілесна терапія, то будуть працювати з вашим тілом і диханням. Обираючи спеціаліста, з яким ви будете працювати, розпитайте, дізнайтесь  про напрямок психотерапії, в якому він працює, про методи, які використовує в роботі, перед тим як прийняти остаточне рішення.

Про різні напрямки в психології і психотерапії, звичайно, можна дізнатись більше в інтернеті або з відповідної літератури. Проте, ми також  спробуємо чітко і зрозуміло описати їх у наших подальших статтях.

А зараз розглянемо ще такі питання: «Чому ж існує так багато напрямків психотерапії?» і «Який з них найкращій?»

На останнє питання відповідь проста: найкращий для вас-той що підходить саме вам! Що ж до ефективності використання будь-якого методу, то це залежить від майстерності психолога (психотерапевта) і вашої готовності взяти на себе відповідальність за своє життя і піти назустріч пізнанню себе та змінам у своїй особистості. Що ж до першого питання як так може бути, що світогляди психотерапевтів є різними, але методи всі дієві –уявімо психіку у вигляді фігури з багатьма гранями. Підійти до вирішення питання можна з будь-якої сторони,  врешті решт ефект взаємодії торкнеться усієї особистості!

Отже, бажаю зробити у відповідній ситуації вдалий вибір та отримати потрібний результат.

 

Тетяна Черкасова, старший викладач кафедри психології ХІ МАУП, практикуючий психолог, психотерапевт, член УСП (Українська Спілка Психотерапевтів) та АППУ (Асоціація психотерапевтів та психоаналітиків України).