Як навчити дитину дискутувати
01 Серпня 2020
нейропсихолог

Суперечка – це аргументоване обговорення двох протилежних думок. Кажуть, в суперечці народжується істина. Тільки спір має бути «правильним» і опоненти повинні вміти сперечатися. А для цього вчитися сперечатися краще з дитинства.

Отже, вчимося сперечатися за правилами.

Перше. Аргументи. Думка кожного із опонентів має підкріплюватися впевненим поясненням, чому він так думає. На допомогу – гра “згоден-не згоден”. Один із тих, хто сперечається, висловлює свою точку зору та пояснює чому він так думає: тому що по-перше – …, по-друге – … тощо. Інший відповідає згоден / не згоден та наводить аргументи: тому що по-перше – …, по-друге – … і далі за списком.

Друге. Слухаємо аргументи один одного. Суперечка – не сварка, а діалог. У кожного є право висловитися спокійно та в повній мірі. Щоб потренувати терплячість та визначити по справедливості, хто виграв, можна вдатися до гри «У кого більше доказів». Назва говорить сама за себе: у кого буде більше доводів, той і виграв.

Третє. Дискутуємо, а не сваримося. Мета спору – не битися один з одним, а так обгрунтувати свою думку, щоб співрозмовник хоча б частково змінив точку зору з обговорюваного питання. Для тренування цієї навички підійде гра «так і ні не говорити». Сперечальники «на березі» домовляються про те, які слова заборонено використовувати, щоб не піддатися емоціям.

Зауважте, щоб вміти красиво відстоювати свою точку зору в суперечці, потрібно для початку визначитися, що ж я думаю з того чи іншого приводу. А сформувати власну думку – теж мистецтво. Щоб дитина навчилася цього навику, є ігрові прийоми, які легко використовувати в повсякденному житті.

Наприклад, задавати дитині питання «чому» та «навіщо» для того, щоб вона вчилась обґрунтовувати будь-яке своє висловлювання. Також, питати думку дитини якомога частіше, щоб вона вчився озвучувати своє ставлення до всього на світі.

Ще, влаштовувати «день бажань», наприклад у вихідний. Нехай дитина скаже, чим би хотіла сьогодні зайнятися, куди піти, з якою метою, що з’їсти на сніданок, обід або вечерю. Нехай її бажання ви підкорегуєте до прийнятного для вас рівня, але приймете.

Більше інформації – на сторінці психологічного центру “Інсайт” або за телефоном 097-665-08-45.