Як підвищити результативність праці підлеглих в 240 разів?
03 Вересня 2018

Існує безліч способів оптимізації, алгоритмізації, комп’ютеризації та роботизації виробництва в цілому, а також окремих бізнес-процесів на підприємстві різних напрямків діяльності: від виготовлення велосипедів до надання бухгалтерських послуг та програмних рішень в сфері В2В.

Дійсно, навіть самі по собі вище перелічені способи можуть збільшити результативність праці співробітників певної компанії, а також призвести до збільшення прибутку в ній.

Але що саме лежить в основі підвищення результативності, збільшення прибутків не лише на окремо взятому підприємстві, а й, наприклад, в цілій галузі, або й регіоні чи взагалі державі?

Ще в далекому ХVІІІ столітті шотландський економіст і філософ-етик, засновник сучасної економічної теорії  Адам Сміт дослідив на прикладі майстра з виготовлення шпильок цікаву закономірність:

–         Один майстер виготовляє на день від 1 до 20 шпильок. Сміт, розбивши працю з виготовлення шпильки на 18 простих однокрокових операцій і навантаживши нею 10-18 чоловік, виявив, що за той самий проміжок часу вони змогли виготовити 48000 шпильок. Відповідно , результативність праці одного робітника виросла у 240 разів!!! (48000 шпильок/20 шпильок/ 10 чоловік=240).

–         Тобто, дослідник довів, що основою різкого збільшення результативності праці В СОТНІ разів є правильний розподіл праці. І не важливо, про що ми говоримо: фірма, галузь виробництва чи народного господарства, держава в цілому.

Додайте до розподілу праці цифрові можливості сучасної техніки та різних гаджетів; машини та робототехніку; надсучасні матеріали для виробництва, і ви отримаєте набагато більше можливостей для збільшення прибутків та результативності, ніж було у Адама Сміта, який збільшив її в 240 разів.

 

Розподіляйте робочі процеси на прості кроки і збільшуйте результат!

Дмитро Лисий. Бізнес аналітик, StartUp девелопер.