Як правильно обрати модель маркетингу на підприємстві?
18 Червня 2019

Для створення стратегії розвитку маркетингових комунікацій потрібно обрати маркетингову модель, яка, в свою чергу, має опиратись на стан ринку, на який будуть спрямовані зусилля маркетингового відділу.

Таким чином, визначивши стан ринку через стан попиту та пропозиції, ми зможемо правильно обрати маркетингову модель.

У випадках, коли попит перевищує пропозицію, компаніям доцільно використовувати так званий продуктовий маркетинг або орієнтуватись більше на продажі. Основний наголос має ставитись на рух товару, а дії компанії полягати, в основному, в товарній рекламі, роздачі листівок тощо. Основною задачею на даному етапі має стати формування попиту.

Коли  ж на ринку присутній баланс попиту та пропозиції – то доцільно використовувати збутовий маркетинг, акцентуючи увагу на купівельній поведінці потенційних споживачів, проводити тестування в місцях продажів, різні конкурси, дарувати подарунки тощо. Основною задачею тут є стимулювання продажів.

В разі, коли пропозиція перевищує попит, на так званих висококонкурентних ринках, використовують споживацький маркетинг, коли увага зосереджується на споживацькій поведінці клієнта. Головною задачею на цьому етапі є лояльність споживачів, тому і всі дії компанії, як правило спрямовуються на формування програми лояльності.

Коли попит і пропозиція стають підпорядковані глобальному інтерактивному простору і на ринку основні правила гри диктує надто великий гравець, на якого практично не можливо вплинути локальним гравцям, найбільш доцільно користуватись CRM-маркетингом, нейро- маркетингом, Shoppermarketing, Digital marketing, коли дії компанії спрямовуються на кастомізовані пропозиції. Кастомізація, в свою чергу, формується на основі вимог окремо взятої аудиторії до продукту для того аби можна було максимально задовольнити і бути зручним для користувача

Отож, визначайте один з базових показників ринку – попит і пропозицію і будуйте свої маркетингові комунікації найбільш доцільним чином.

 

Дмитро Лисий, маркетолог, StartUp девелопер.