Як просто описати бізнес процес і що це таке?
08 Жовтня 2018

В інтернеті є велика кількість інформації про те, що таке бізнес процеси та ту важливу роль, яку вони відіграють в кожному бізнесі.

Чи потрібно думати про бізнес процеси звичайному підприємцю, скажімо, сфери послуг або торгівлі?

Якщо чесно, це не так просто «думати про бізнес процеси», коли ви є спеціалістом з макіяжу, або хорошим продавцем певного товару. Але якщо ви читаєте цю статтю, це означає, що не дивлячись на брак часу, а можливо й освіти за бізнес напрямком, ця тема все ж цікавить вас.

Спробуємо розібратись у цій «науці».

Як розповідає нам Вікіпедія: бізнес-процес (англ. Business Process) — будь-яка діяльність, що має вхідний продукт, додає вартість до нього, та забезпечує вихідний продукт для внутрішнього або зовнішнього споживача.

Існують три види бізнес-процесів:

  1. процеси управління— бізнес-процеси, які управляють функціонуванням системи. Прикладом керувального процесу може служити корпоративне управління та стратегічний менеджмент.
  2. основні— бізнес-процеси, які складають основний бізнес компанії і створюють основний потік доходів. Прикладами операційних бізнес-процесів є постачаннявиробництвомаркетинг та збут.
  3. забезпечувальні— бізнес-процеси, які обслуговують основний бізнес. Наприклад, бухгалтерський обліккадровеінформаційне забезпечення.

Бізнес-процес починається з попиту споживача і закінчується його задоволенням.

Таким чином майже всі дії, які ви робите для отримання прибутку в межах певного напрямку бізнесу і є вашими бізнес процесами.

Інша справа, що ці бізнес процеси не завжди є оптимальними, продуманим та найбільш ефективними та зручними для виконавців, керівників та власників підприємств або ФОП-ів. Із цим можна успішно працювати оптимізуючи бізнес процеси.

Звісно, що перед оптимізацією потрібно правильно описати бізнес процес. Як це зробити?

Для цього потрібно дати відповідь на прості запитання:

  1. Якими є “вхід” та “вихід ” процесу?
  2. З яких процедур складається процес?
  3. Хто виконує кожну процедуру?
  4. Який результат її виконання?
  5. Хто отримує результат і що він з ним робить?

Для розуміння схеми опису простого бізнес процесу можна подивитись на прикладі

Схема бізнес процесу – відповідаємо на вищеописані запитання:

  1. Якими є “вхід” та “вихід ” процесу? Входом процесу є брудний посуд, а виходом – чистий.
  2. З яких процедур складається процес? Процес складається з процедури складання брудного посуду у посудомийну машину, додавання миючого засобу, підключення машини до мережі водопостачання та електромережі.
  3. Хто виконує кожну процедуру? Всі процедури виконує «хатня робітниця»
  4. Який результат її виконання? Результатом виконання процесу є чистий посуд.
  5. Хто отримує результат і що він з ним робить? Результат отримує «хатня робітниця» і потім, вірогідно, складає його до шафи.

Ось і все – ваш бізнес процес є описаним.

За таким зразком потрібно описати, для початку, основні бізнес процеси, тобто ті, які забезпечують основний прибуток вашого бізнесу.

А в наступних статтях напишемо що далі робити з описаним бізнес процесом.