Як збільшити свою маржу на 37-40%?
06 Вересня 2018

Питання ціноутворення завжди турбує підприємців.

«Чи не забагато я хочу за свій товар?»,- запитують вони самі себе, або сумніваються:

«Чи не замало я беру, щоб вистачило покрити всі витрати, ще й заробити?».

Звісно, перше, що потрібно при утворенні ціни на товар/послугу, – це підрахунок усіх витрат: оренда приміщення, комунальні, заробітна плата, податки, зв’язок, реклама, собівартість товару, якщо він закуповується готовим тощо. А вже потім – націнка, яка і є заробітком.

Є такий підхід «плати скільки хочеш», протестований підприємцями з інтернет-магазину «Дуняша». Дослідники стверджують, що застосування такого підходу, коли покупцю пропонують платити стільки, скільки він вважає справедливим для даного товару/послуги, наштовхує покупця на роздуми про те, що продавець готовий пожертвувати власним прибутком заради користі кінцевого споживача.  Таким чином вся угода плавно переходить у своєрідний соціальний акт, а тут вже важливішими стають мотиви та почуття справедливості, підтримки та інші.

Звісно потрібно враховувати шлях покупця, коли він має обрати собі ціну. Шлях цей починається з того, що клієнт перевіряє наскільки якісним є товар, який йому пропонують і, впевнившись, що це не обман і товар належної якості, починає міркувати «як не обманути продавця і сплатити справедливу ціну».

Вся така схема, врешті-решт, призводить до того, що ціна яку вирішує сплатити покупець – вища, як правило, на 37-40% (дослідження охопило 69 угод арт маркету).

Тож експериментуйте з ціноутворенням та отримуйте більший прибуток!

 

Дмитро Лисий. Бізнес аналітик, StartUp девелопер.