Які вони – дитячі майданчики Хмельницького?
13 Липня 2019
Блогерка

Веселі, різноманітні, безпечні, креативні? Чи нудні, старі, підозрілі, сумні? Далі – фотозвіт з невеличкими власними коментарями.

Почну з двору, де живу. Гойдалку ми встановлювали років 10 тому за власні кошти. За цей час її принаймні тричі довелося заварювати. Один раз це зробив мій чоловік. Інші два – будівельна контора депутата після відповідних моїх звернень у публічному просторі.

Зараз гойдалка знову потребує невеличкого ремонту. Чоловік сказав: непогано, щоб керуюча компанія нарешті долучилася, або ще хтось з мешканців виявив небайдужість. На моє звернення керуюча компанія ТОВ ЖЕО гойдалку… пофарбувала, але досі не відремонтувала. На питання, чому, майстер філософськи зазначив: не все зразу. Коли настане знаменна дата, не уточнив. Поки ЖЕО думає, гойдалка перетворилася на казна-що.

У такому ж вигляді інший атракціон. Металева петля від гойдалки відлетіла. ТОВ ЖЕО після звернення вже два місяці поспіль бездіє. Тим часом саме керуюча компанія має усувати такі недоліки. А у разі неможливості усунення, негайно демонтовувати атракціон.

А от у дворі за адресою Володимирська, 1 геть інша ситуація. Мешканці там самі давно небайдужі. Скинулися і створили машинку з коліс та сидіння у пісочниці.

А потім їм ще й зробили оновлення майданчика за кошти міського бюджету – замість старої гірки встановили нову. А ще новенький тенісний стіл та метелика на пружинці. Жителі дивуються: наче нічого не просили, а все отримали.

За інформацією від управління ЖКГ список майданчиків для ремонту формують на основі звернень мешканців, керуючих компаній або депутатів міської ради. Хто ініціював ремонт на і так нормальному майданчику на вулиці Володимирській, невідомо. Натомість зовсім поряд, за адресою Вайсера, 79, майданчик, як після апокаліпсису. Все іржаве та заросло бур’янами. Видно, що тут давно не ступала нога ані дітей, ані їхніх батьків.

У дворі Подільської, 38 досить затишно. І майданчик з купою нових атракціонів. Якраз тут їх встановили на прохання місцевих жителів. Проте не цього будинку, а того, що навпроти – на Проскурівській, 1. До речі, саме тут розташований офіс управління ЖКГ. Словом, майданчик тут новий. Правда, паркан старий.

А от у мікрорайоні Ракове депресивних майданчиків значно більше, ніж у центрі. Таке враження, що у багатьох дворах тут час наче застиг.

На щастя, два майданчики у зелених зонах незабаром оновлять. У сквері ім. Шевченка все почали з реконструкції фігур скульптора Миколи Мазура. Потім зроблять ремонт за 3,3 мільйона гривень із встановленням нових атракціонів. Така ж доля чекає і майданчик у парку ім. Чекмана. Тут реконструкція вартуватиме півтора мільйони. Передбачена й заміна покриття. Деінде навіть з’являться гумові плити, які, наприклад, для Вінниці й Одеси вже давно не дивина.

До речі, таке м’яке покриття є на майданчику біля «Либідь Плази». З недоліків тут – близькість магістральної вулиці та відсутність затінку.

Більше лабіринтів з канатів, більше дерева замість металу, більше безпеки – от, якими хотілось би бачити дитячі майданчики. Можливо, до цього ми колись таки наблизимось.