Які витрати покриває поліс Зелена карта?
23 Вересня 2022

Водії, які регулярно перетинають європейський кордон, знають, що для цього необхідний спеціальний поліс, який називається “Зелена карта”. Це звичайне страхування, яке працює не лише на території України, але й за кордоном. Цей поліс також є обов’язковим, без нього неможливо в’їхати на територію європейської держави. Наразі цей поліс підтримує 48 країн, в які можна приїхати з використанням власного авто та Зеленою картою.

Як можна отримати Зелену карту?

Існує кілька способів отримати страховий поліс Зелена карта:

  • На кордоні, проходячи митний контроль. Проте вартість страхування буде досить високою, особливо в деяких європейських країнах.
  • Зробити Зелену карту в Україні, скориставшись послугами будь-якої страхової компанії, що пропонує схоже страхування.
  • Скориставшись послугами компанії UKASKO на сайті https://ukasko.ua/insurance/green-card, без відвідування офісу та страхової компанії. Тобто усі маніпуляції виконуються онлайн.

Насправді цей документ – щось схоже на страхування ОСАГО, але діє він на території країн, які включені в загальну систему. Україна в системі існує з 97-го року. За допомогою цієї карти можна перетинати кордон майже всіх європейських країн, а також деяких держав близького сходу, Молдови та Азербайджану. Не лише власникам легкових автомобілів потрібна така страховка. Перш за все потрібно придбати цей документ мотоциклістам, а також власникам автобусів, та навіть причепів.

Як розпізнати справжність поліса Зелена карта?

Поліс, незалежно від того, оформлюється він офлайн чи онлайн, виконаний на спеціальній формі, яка затверджена законодавством. Страховий номер також вноситься у спеціальний реєстр СБУ. Як і звичайна автоцивілка, такий поліс знизу має спеціальний QR-код, скориставшись яким, можна відшукати свій автомобіль та водія у єдиній системі.

Як працює Зелена карта?

Якщо водій на українському авто потратив потрапив у ДТП, потрібно викликати правоохоронців, а також швидку, якщо хтось постраждав. Якщо ви не розумієте мови країни, то краще не підписувати зовсім ніяких документів, та зробити позначку, що ви не місцевий. Варто розуміти, що в європейських країнах не можна переміщувати авто після ДТП, необхідно щоб машина стояла так, як під час аварії.

Які витрати покриває Зелена карта:

  • З використанням Зеленої карти вдається покривати збитки третім особам, а також людям, які постраждали через ДТП. Найцікавіше, що постраждалі отримають виплату, яка передбачена законодавством їхньої країни.
  • Зелена карта не покриває витрат на лікування, а також відшкодування збитків, які пов’язані зі шкодою для здоров’я. Для цього потрібно купувати додаткову страховку, яка називається туристичною.
  • Якщо винуватцем ДТП став водій, Зелена карта дозволить покрити витрати стороні, яка постраждала. Проте у деяких європейських країнах є певна страхова сума, яка виплачується відповідно до законодавства України. Але в деяких випадках, цієї суми може не вистачити, щоб покрити повністю усі збитки, які пов’язані з аварійною ситуацією. В такому випадку власнику авто доведеться самостійно покривати різницю між страховою виплатою та сумою збитків.

Які фактори впливають на вартість Зеленої карти?

Карта виглядає абсолютно однаково для всіх країн, які підписали відповідний документ та підлягають страхуванню. Щоб скористатися Зеленою картою, необхідно мати закордонний паспорт, а також техпаспорт на авто. Вартість оформлення страховки буде залежати від того, в яку країну ви збираєтеся від’їжджати. Суттєво ціна полісів в країнах Європи не відрізняється, та знаходиться приблизно в одних межах.

Фактори, що впливають на вартість Зеленої карти:

  • Тип транспортного засобу
  • Напрямок, в якому збирається від’їжджати турист
  • Строки подорожі

На кордоні найчастіше сканують QR-код, який дозволяє визначити, чи справді працює Зелена карта. Не обов’язково надавати митникам оригінал або паперовий варіант. Достатньо електронного документа, який міститься у смартфоні. Це поліс, який ухвалений загальною комісією країн, які підписали відповідний документ. Електронний та паперовий поліс виглядають абсолютно однаково, та містять ті ж самі дані.