Салат Нісуаз
Які закуски замовити на свято, у чому їх особливості
29 Жовтня 2021

Салат – це основа будь-якого святкового столу, гордість господарки, що поважає себе, «таємне знання» головного кухаря в ресторані. Величезне розмаїття холодних закусок вражає: «Нісуаз», «Цезар», «Капрезе», «Антипасті» – навіть найвибагливіший гурман зможе знайти для себе те, що подарує справжнє задоволення.

Приготувати смаколики вийде і вдома. Кулінарні здібності не дозволяють, чи просто немає бажання стояти біля плити? Тоді можна замовити салати у ресторані з доставкою додому. Ціна на холодні закуски у Києві прийнятна, тому таке задоволення може дозволити собі кожен.

салат

Особливості кулінарного винаходу

Салат – це поєднання різних інгредієнтів: гриби, зелень, овочі, м’ясні та інші продукти. Він обов’язково має заправку та приправу. В якості першої беруть певний рідкий компонент: олія, оцет, сметана, майонез, лимонний сік з додаванням різноманітних прянощів, солі, цукру. Головне завдання заправки – надати всім компонентам, що входять до складу, загальний смак, зробити їх єдиною стравою.

Салат має високу харчову цінність. Його по праву вважають справжнім джерелом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, необхідні повноцінного розвитку організму. Він добре засвоюється, викликає апетит. Його дуже часто подають як закуску перед основною стравою.

Кулінарний винахід готується безпосередньо перед вживанням. Після того, як до інгредієнтів додано заправку, потрібно подавати страву на стіл протягом 30-40 хвилин. Зелень і свіжі овочі чутливі до солі, з них починає швидко виділятися сік, який у результаті накопичується на дні. Вони втрачають свій презентабельний вигляд, латук та крес стають гіркими. Замовили салат із доставкою додому та виявили після розпакування на дні багато рідини? Це означає лише одне. Служба доставки спрацювала погано.

Різновиди та способи приготування

Замовити можна закуски кількох видів:

  • Класичні. До складу входять легкі та свіжі інгредієнти. Найчастіше овочі та зелень подаються як самостійна страва та як гарнір;
  • Закуски. Ситні самостійні шедеври, що складаються з продуктів тваринного та рослинного походження. Можуть готуватись на основі м’яса, риби, яєць, ковбасних виробів;
  • Теплі. Закусочні страви, традиційні для азіатської, європейської та близькосхідної кухонь;
  • Фруктові. Різновид десертів. Готуються з ягід та фруктів. Як заправку можуть використовувати сметану, вершки, йогурт, мед, лимонний сік, карамель.

Варіантів закусок та салатів існує безліч. Так, наприклад, німці не уявляють страви без білкового компонента. Італійці часто підмішують у гарячу пасту, оливкову олію, тісто для лазаньї. На Кавказі обов’язковим інгредієнтом вважаються прянощі (хмелі-сунелі, розмарин, часник). Російські жінки готують салати багатокомпонентні, ситні, великовагові.

Вишукані салати, які потрібно обов’язково скуштувати

До справжніх кулінарних шедеврів можна віднести:

  • «Нісуаз» – знаменитий кулінарний рецепт, що прийшов із французької Ніцци. Готується зі свіжих овочів, анчоусів та варених яєць. Заправлений винним оцтом чи лимонним соком. У створенні страви брав участь відомий хронограф Джордж Баланчін.
  • «Цезар» – популярний шедевр американської кухні на основі овочів. Отримав назву на честь свого творця – кулінара італійського походження Цезаря Кардіні. Він порадує збалансованим та витонченим смаком.
  • «Капрезе» – відома у всьому світі легка закуска з помідорів, базиліка, «Моцарелли» та оливкової олії. Різновид антипасто вражає вмілим поєднанням інгредієнтів та викликає почуття насолоди.

Всі перелічені салати можна приготувати в домашніх умовах або скористатися послугами доставки ресторанів.