Юридичний механізм для компенсації переплачених коштів за газ
17 Липня 2019

Єдина ціна на газ для населення та промисловості, яку встановив уряд у 2016 році постановою N315, “взята зі стелі”. Вона незаконна, протиправна та економічно необгрунтована (!) і зовсім не “ринкова”, як повсякчас заявляла влада Порошенка.

Юлія Тимошенко та її команда довели у судах (спочатку в Окружному адміністративному м.Києва, а тепер – і в Шостому апеляційному), що люди не мали платити за тарифами, взятими “зі стелі”.

На це знадобилось цілих три роки (!). Саме стільки “тягнувся” розгляд справи через безліч безглуздих клопотань, які подавали представники Нафтогазу і уряду.

Разом із цінами на газ зростали тарифи на інші послуги ЖКГ, тоді як доходи лишались майже без змін. Натомість вигодонабувачі – у НАК “Нафтогаз” – не забували виписувати собі “космічні” премії.

Лише, за приблизними оцінками енергетичних експертів, з 2016 року українці переплатили за газ та тарифи, у вартості яких є газ, – від 30 до 50 млрд грн (!). Не кажучи вже, що 60-70% людей змушені були просити у держави субсидії, на що за три роки з державного бюджету пішло понад 150 млрд грн (!). Це шалені кошти і їх раціональніше було використати на енергоефективність! Але зараз не про це…

“Тарифною перемогою” у судах Юлії Тимошенко та “Батьківщини” по суті створено юридичну базу, аби споживачі могли отримати компенсацію за свої переплати, звернувшись із листом-вимогою до постачальника послуг (відповідних облгазів).