З Азії, Америки та Європи: на Хмельниччині господар вирощує 200 сортів винограду
09 Вересня 2020
Блогерка

Рожевий, білий та темний, круглий і видовжений, з великими та дрібними ягодами, виведений на території різних континентів.  Близько 200 сортів й гібридних видів винограду на своїй присадибній ділянці вирощує Роман Єфименко із села Лисогірка Меджибізької тергромади на Хмельниччині. Виноградарством  чоловік займається понад 10 років. Про секрети улюбленої справи господар розповів і нам. 

А з яких країн ваш виноград? 

Є європейські види, українська й російська селекція, японські й американські сорти.  Одні з найкращих виноградів – східні. Наприклад, дуже ароматний – з Таджикистану. Є японський виноград з ягодами у формі серця рожевого кольору.  Ще один японський вид винограду з подовженими жовтими ягодами визнаний найсолодшим у світі. У США найвдаліші сорти – без кісточок.

Який виноград найкращий для виготовлення вина і соку?

Найкраще для виготовлення вина і соку технічні сорти. У них невеликі ягоди вагою 3-4 грами і такі ж невеликі грона – до пів кіло. Таких сортів безліч з різних держав і різного забарвлення: білого, рожевого, темного. Але оскільки країною вина вважається Франція, найбільше таких сортів саме звідти.

Звідки фрукт з найбільшими ягодами?

Є виноград розміром з куряче яйце. Він може бути і вітчизняної селекції. Серед українських сортів достатньо таких, де кожна ягода важить 25-30 грамів. При гарному догляді та при виконання всіх агротехнічних вимог досягти результату не так вже й складно. Виноград з такими ягодами солодкий.  Але є у нього і недолік – погане запилення.

Який виноград ви вважаєте найкращим?

Кожен селекціонер намагається знайти щось нове. Універсального сорту, який би всіх задовільнив, нема.  З української селекції подобається темний виноград з крупними гронами та овальними ягодами.  Також – рожевий виноград пальчикової форми з вагою ягід до 15 грамів. Він має простий і гармонійний смак. Загалом варто звертати увагу на  такі властивості: розмір ягоди, розмір грона і те, скільки грон може бути на кущі. Треба одразу визначитися, які ознаки для вас важливі. Якщо виноград на продаж,  треба садити ті сорти, які називають “трудівниками”. А є види для гурманів  – 5-8 грон на кущі, але виноград дуже солодкий.

Яким сортам – раннім чи пізнім – надаєте перевагу?

Пізнього винограду не висаджую. Адже у нашій місцевості  вересень буває холодним,  і ягоди не встигають дозріти. Основні сорти – ультраранні, ранні та ранньо-середні. Тобто ті, які мають дозріти максимум до 15 вересня. Але є  й такий виноград, що може висіти два і більше місяців, не втрачаючи ані кольору, ані смаку. Цьогоріч через холодну весну і пізнє цвітіння збір відставатиме від торішнього на два тижні.

Які основні “вороги” винограду?

Йому шкодять личинки хруща, виноградний кліщ, а також філоксера, позбутися якої майже неможливо.  Тому обов’язкові дві-три профілактичні весняні обробки якісними хімічними препаратами. А от коли ягода вже наливається й набирає колір, “хімією” користуватися не можна. Тоді діють народні методи: на відро води 100 грамів соди та 10 крапель йоду.

Як чините з виноградом із настанням холодів?

Майже весь мій виноград потрібно укривати. Лози я обрізаю та вкладаю у викопані маленькі  траншейки, які присипаю землею. Можна вкривати кущі  і агроволокном. Минулої зими не фіксувалося морозів більших від мінус 9. Будь-який виноград спокійно таке витримує. Натомість травень був холодний. Тому вкривати варто не стільки від зимових, скільки від весняних холодів.

Чим керуєтеся при виборі саджанців?

Коли я тільки почав займатися вирощування, одразу понасаджував багато кущів винограду  різних сортів. Потім усвідомив: не всякій рекламі треба вірити. Бо, наприклад, не все те, що гарно росте на Херсонщині, буде і тут добре рости. На перший рік може дати гарний врожай. А за рік-два з’являються якісь дефекти: або погана морозостійкість, або погане запилення. При виборі саджанців я, насамперед, керуюся порадами виноградарів, яких знаю особисто.  Загалом, аби виноград показав весь свій потенціал, потрібно 4-6 років. За цей час він нарощує кореневу систему й лозу.

Якою повинна бути ідеальна, на вашу думку, ділянка для вирощування винограду?

У нас біля будинку 60 соток землі. З них 14 – під виноградом. Бажано, щоб ділянка була рівненькою зі схилом  на схід. Тоді виноградник гарно прогрівається і освітлюється.

Світлана РУСІНА