З чого починається ремонт?
25 Листопада 2019

Сипляться стіни? Меблі розвалюються? Шпалери вицвіли ? Чи просто набридла звична обстановка? Отже, саме час замислитися про ремонт квартири. 

Ремонт – це проект. Від того, наскільки добре менеджер керує ним, залежить кінцевий результат. Сьогодні цим менеджером буду я.

Спробую дати декілька ключових порад по організації.

Перш, ніж починати ремонт, потрібно сісти і подумати. Якщо все робити випадково і хаотично, то результат буде відповідний. Оцініть ваш бюджет, визначте суму, за межі якої ви не можете вийти. Прикро буде затіяти ремонт в квартирі, обдерти стіни, викинути старі меблі, а потім зрозуміти, що на чорнових роботах ваш бюджет вичерпав себе.

Продайте усі не потрібні речі, весь мотлох! OLX Вам у поміч! Повірте, там продають і купують все, що завгодно! І це нормально. Деяким людям вдається чверть коштів окупити таким розпродажем! Щось по копійці, щось суттєво – так і вийде непогана сума!

Неробочу техніку в крайньому випадку можна здати на запчастини або на метал! Підійдіть до цього раціонально – і все вийде!

Ремонт по вартості можна розділити на три умовні категорії: 

  • економ – 100 долларів за квадратний метр;
  • бізнес – 300 долларів за квадратний метр;
  • преміум – від 700 долларів за квадратний метр.

З чого складаються затрати на ремонт:

  • 15% будівельні матеріали;
  • 15% оздоблювальні матеріали;
  • 10% будівельні роботи;
  • 5% дизайн проект;
  • 25% вбудовані меблі та кухня;
  • 20% решта меблів;
  • 10% світло, декор, текстиль.

З чого почати розраховувати вартість ремонту?

Преш за все потрібно дати відповідь на два важливих питання:

  1. Якої складності ремонт ви плануєте робити? Чи потрібно робити перепланування, зносити стіни? Чи ви хочете зробити просто косметичний ремонт і замінити частину меблів?
  2. Який максимальний бюджет плануєте виділити на майбутній благоустрій?

Від відповіді  на перше питання залежить, чи зможете ви зекономити на дизайн-проекті.

Якщо ви плануєте робити складний ремонт зі зміною планування або почати все з чистого аркуша в голих бетонних стінах, тоді вам знадобитися допомога професійного дизайнера.

Не намагайтесь зробити все самостійно. Для замовника складно, наприклад, спланувати місце зберігання в квартирі. При правильному плануванні місць зберігання багато, але при цьому житлова площа не страждає. А якщо підходити до цього питання без підготовки, то про зберігання, як правило, згадують в останній момент. І тоді починають з’являтися різні недоречні шафи і комори.

Також необхідно вибудувати сценарій життя членів сім’ї, щоб все було зручно і ніхто при цьому нікому не заважав. Людина, не пов’язана з дизайном і не знайома з законами ергономіки, про це просто не знає.

І найбільша помилка замовників в тому, що всі їхні підглянуті ідеї можна втілити в одному проекті. Завдання дизайнера якраз і полягає в тому, щоб пов’язати всі мрії і цілі замовника з реальністю, зберігши при цьому гармонію приміщення і функціональність.

Існує думка, що робота дизайнера полягає в тому, аби скачати з інтернету красиві фотографії інтер’єрів і декілька разів прогулятися з вами до будівельного гіпермаркету. Насправді головне завдання фахівця – створити проект з ідеєю і документацією. Важливо зробити так, щоб квартира виглядала цілісно, і при цьому залишитися в рамках бюджету на ремонт.

Дизайн-проект дає уявлення про те, як буде виглядати ваше житло після ремонту, а також всю необхідну інформацію для визначення складу робіт і їх графіку

Чи допомагає дизайнер інтер’єрів заощадити?

Важливо зрозуміти, що мається на увазі під словом «економія». Будьте готові, що дизайнер не тільки ніколи не запропонує використовувати найдешевші матеріали, а й вам не дасть (і не намагайтеся його обдурити).

Головне завдання хорошого фахівця – знайти оптимальне поєднання ціни та якості в зазначеному ціновому сегменті.

Про багато властивостей матеріалів ви не дізнається, поки не випробуєте на власному досвіді.

Дизайнер буде ділитися з вами своїми багаторічними напрацюваннями і практичними таємними знаннями, рятуючи від фатальних помилок.

Звичайно, все залежить від завдання, але в цілому всі хочуть приблизно одного: зробити максимум робіт при мінімальних витратах.

Дива чекати не варто, але без дизайнера ви витратите на ремонт набагато більше сил і часу, і, якщо не більше, то, в кращому випадку, стільки ж грошей, але не факт, що результат буде оптимальним.

Якщо ви розумієте, що масштабний проект вам не по кишені, замовте тільки планувальне рішення або ескізний дизайн-проект.

Хороше планування, що враховує потреби саме вашої  сім’ї, дозволить найбільш ефективно використовувати наявну площу і при цьому почуватися комфортно.

Скільки коштують послуги дизайнера інтер’єрів?

Єдиного прайсу на роботу інтер’єрних дизайнерів немає. Всі розрахунки проводяться індивідуально. Вартість проекту оцінюється в залежності від загальнодоступних площ, але не залежить від них. Чим менші площі розміщення, тим важче вписуватися в функції, підбираюти зручні і практичні меблі.

У цілому оплата послуг дизайнера-проектувальника проводиться з розрахунку 5% від вартості ремонту.

І останнє – в суму ремонту завжди закладайте ще 10-15% на форс- мажор. Завчасно врахувати всі затрати при плануванні ремонту майже не можливо, тому краще, щоб завжди був запас.