зонування квартири
Зонування в квартирі-студії за допомогою світла: переваги та цікаві прийоми
24 Жовтня 2023

Квартири-студії сьогодні є одним з найбільш розповсюджених рішень в дизайні приміщень. Проте частою проблемою є відокремлення зони вітальні від кухні. Досягти такого результату можна за допомогою світильників та люстр. Зонування світлом є не тільки популярним, а й простим та сучасним прийомом в дизайні студій. Але треба знати певні правила та тонкощі, щоб досягти потрібного ефекту.

Яку роль відіграє зонування світлом

Розташування бра та люстр в певному порядку в приміщенні є зручним інструментом відокремлення простору. Так, за допомогою світлового зонування можна:

  • підкреслити функціональність тої чи іншої зони в приміщенні;
  • розставити акценти на найбільш вигідних деталях та відволікти увагу від приватних куточків;
  • вказати межі секцій.

Використовувати такий прийом можна, як в великих, так і в малих приміщеннях. На відміну від ширм та перегородок, зонування світлом не займає вільного простору, не створює ефекту перенасичення стінами та меблями. Враховуючи це, варто відзначити і кілька других плюсів цього способу.

Переваги зонування світлом

Перш за все – доступність в реалізації. Цей прийом підійде до будь-яких приміщень, не потребує серйозних ремонтних робіт, вписується в будь-який стиль інтер’єру. До того ж таке рішення можна втілити в життя при мінімумі затрат. Для зонування світлом можна використати зовсім недорогі споти, бра та люстри, які у великому асортименті можна знайти на торгівельному майданчику «Шафа». Також тут можна купити різноманітні деталі для декору оселі, домашній текстиль, подарунки тощо.

Друга перевага виражена у варіативності рішень. Освітлювальні прилади можна монтувати на стіни, стелю, встановлювати на столи, комоди, підлогу. Світло можна обрати різне за температурою та інтенсивністю, розсіяне чи направлене. Варіантів безліч на будь-який смак.

Третя перевага в тому, що за допомогою встановлення, зміни розташування чи заміни освітлювальних приладів на іншу модель, можна легко і просто обновити дизайн та освіжити інтер’єр. Таке рішення навіть допоможе на певний час відкласти ремонт, коли захочеться перемін.

Цікаві прийоми для ефективного зонування світлом

Аби досягти бажаного результату, недостатньо просто замінити люстри чи купити нові бра. Треба вміти поєднувати світло в інтер’єрі та правильного його використовувати. Ось кілька прийомів, які допоможуть відокремити зони в приміщенні.

Комбінування теплого та холодного світла

Яскраве холодне світло придає бадьорості та налаштовує на продуктивну роботу. До того ж воно добре освітлює приміщення. Тож лампи з таким спектром варто встановити в зонах, де ви працюєте та де важливе гарне освітлення: над робочим столом, на кухні.

Інша справа – світло теплого спектра. Воно м’яке та затишне, заспокоює та допомагає розслабитися. Звісно, над робочою зоною його краще не використовувати, бо продуктивність праці буде знижена. Зате таке світло класно підійде для відокремлення секції відпочинку. Тож його краще монтувати у вітальні над диваном, поряд з кріслами чи навіть у відпочивальні.

Відмова від центрального освітлення

Цей прийом вже застарілий і до того ж не зручний для зонування. Тож при плануванні освітлення в приміщенні, краще відмовитися від розміщення однієї люстри по центру. Є цікавіші рішення. Одне з них – різнорівневе освітлення над основними зонами. Як приклад: над кухонною поверхнею можна встановити накладні світильники, а над секцією відпочинку – кілька низьких підвісних ламп.

Використання направленого світла

Бра та торшери добре підходять для зон, де освітлення потрібне тимчасово. Їх використання дозволить відмовитися від монтажу додаткових спотів. Встановлювати джерела направленого світла можна будь-де: біля вхідної зони, поряд з кріслами та диваном, робочим чи обіднім столом, ліжком.

Використання LED

Світодіодні стрічки чудово підходять для того, щоб підкреслити простір чи певну зону. Їх можна монтувати по периметру приміщення на стелі чи навіть на ребра меблів.

Загалом, варіантів, як зонувати приміщення за допомогою світла маса, тому сміливо можна експериментувати.