Новини
Без категорії

На водоймах Хмельниччини небезпечно тонка крига

У зв’язку із пониженням температурних показників та морозною погодою на водоймах України сформувався нестійкий льодовий покрив, товщина якого здебільшого сягає до 5 см. Проте, незважаючи на це, люди масово виходять на риболовлю, а діти, які зараз перебувають на канікулах, бавляться на кризі. Але часом достатньо одного кроку аби миттєво опинитися у крижаній воді.

Так, 29 грудня у Заводському районі міста Запоріжжя на річці Дніпро, сталася надзвичайна подія, що забрала життя 13-річного хлопчика. Двоє підлітків вирушили на прогулянку на зимову кригу. За словами одного із хлопців, під час руху вони з товаришем провалилися під лід. Одному із підлітків вдалося вибратись із крижаного полону і покликати на допомогу. Враховуючи те, що хлопець перебував під водою вже близько 15 хвилин небайдужий перехожий самотужки намагався надати допомогу підлітку, проте надто тонка крига стала на заваді подальшому руху до місця події. Чоловік викликав екстрені служби для порятунку хлопчини, який залишився під водою. Проте, коли водолази ДСНС дісталися до хлопця, він вже був неживим.

Саме тому рятувальники вкотре звертаються до громадян з проханням не виходити на тонку кригу, а тим паче не дозволяти дітям бавитися на річках, озерах. Аби уникнути виникнення нещасних випадків на водоймах фахівці ДСНС нагадують правила безпечного перебування на кризі:

– перш ніж ступити на лід, дізнайтесь про товщину льодового покриву на водоймі, виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см; для влаштування ковзанки – не менше 10-12 см; масова переправа пішки може бути організована при товщині льоду не менше, ніж 15 см; масове катання – 25 см;

– виходити на лід і йти по ньому безпечніше там, де вже пройшли люди (по їх слідах чи стежках);

– робити лунки для риболовлі варто на безпечній відстані одне від одного;

– обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 15-20 метрів з петлею на одному кінці та півкілограмовим вантажем – на іншому, два цвяхи або ніж, які допоможуть вибратися на лід, якщо раптом провалитеся;

– не виходьте на лід поодинці і у нічний час;

– вирушаючи рибалити, попереджайте рідних куди йдете;

– слід остерігатись місць, де лід покритий снігом;

– забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці;

– категорично забороняється вживати до та під час відпочинку на льоду алкогольні напої.

Бережіть своє життя і в разі нещасного випадку негайно телефонуйте за номером «101».

Автор: Тетяна Новак