Новини
Сенсації

У Києві – КІТ, а в Хмельницькому – ХІТ

Поблизу обласного центру «Нова Пошта» почала будівництво інноваційного терміналу.

Урочисте закладення першого каменю фундаменту відбулося в понеділок, 23 квітня, на території Розсошанської сільської ради. Це – другий подібний логістичний центр в Україні. Перший запустили у березні цього року у Києві.

Планується, що термінал буде побудований упродовж року і стане ключовим об’єктом інфраструктури вантажоперевезень «Нова Пошта» у Західній Україні. Крім представників «Нової Пошти», спроували себе у ролі будівельників та кинули символічні кілька лопат цементу навколо першого каменя також Хмельницький міський голова Олександр Симчишин та голова обласної ради Михайло Загородний.

Будівельні роботи по зведенню Хмельницького інноваційного терміналу (ХІТ) виконуватиме місцева компанія ТОВ «Будівельний Альянс Груп». А кредитні кошти в розмірі 9,5 мільйона євро на будівництво виділив Європейський банк реконструкції та розвитку.

Після того, як інноваційний термінал буде побудований та запущений, компанія «Нова Пошта» створить там 300 робочих місць з умовами праці європейського рівня, адже, крім складських приміщень, там будуть також адміністративно-побутові будівлі, де працівники зможуть комфортно відпочивати та харчуватися.

На ХІТ щомісяця сортуватимуть понад 3 млн посилок. За словами співвласника компанії «Нова Пошта» В’ячеслава Климова, побудова цього терміналу сприятиме підвищенню якості, збільшенню швидкості обробки вантажів, зменшенню часу їх доставки та удосконаленню логістики.

«Термінал у Хмельницькому — це складова стратегії розвитку компанії «Нова Пошта» до 2022 року, – зазначив В’ячеслав Климов. – Ми визначили концепцію, яка передбачає поділ вантажопотоків для більш якісного клієнтського сервісу. ХІТ стане одним із ключових сортувальних центрів поряд з аналогічними об’єктами в Харкові, Одесі, Львові, Дніпрі та двома в Києві (Київ-Схід і Київ-Захід). Через ці термінали проходитимуть відправлення вагою до 50 кг. В інших регіонах працюватимуть посилково-вантажні термінали, які оброблятимуть усі посилки».

Сортувальна система інноваційного терміналу в Хмельницькому оброблятиме 8,5 тисячі посилок за годину. Загальна потужність Хмельницького терміналу складе 18 тисяч відправлень за годину. На ХІТ уперше в Україні посилки із сортувальної стрічки завантажуватимуться безпосередньо в автотранспорт без використання сітчастих контейнерів для укрупнення пакувань, а чіткість технологічного процесу гарантуватиме збереження стану кожного відправлення.

Також новий термінал позитивно вплине на екологію регіону. Завдяки реалізації проекту викиди СО2 у Хмельницькому будуть зменшені на 1200 тонн на рік, а ефективність завантаження автомобілів підвищиться на 20%.

«Ми прагнемо, щоб термінали «Нова Пошта» були не лише інноваційними, а й енергоефективними. Щоб кожен клієнт міг обрати перевізника, який працює над зменшенням шкідливих викидів в атмосферу, і таким чином особисто дбати про навколишнє середовище. На Хмельницькому терміналі ми плануємо встановити сонячні панелі, впровадити LED-освітлення та повітряну систему опалення приміщення з використанням пелет»,  підкреслив директор «Нова Пошта» Олександр Бульба.

Автор: Катерина Прокопець