Новини
Події

Вифлеємський вогонь, довгоочікувана бандура та дивні конкурси: як у Хмельницькому Миколая зустрічали

У середу, 19 грудня, на майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка – подієвого центру хмельницького різдвяного ярмарку – було багатолюдно. Хмельничани зібралися тут, аби разом відсвяткувати одне з найулюбленіших свят року – день святого Миколая, відпочити та розважитися.

Як завжди, найактивнішими учасниками дійства були діти, адже це – їхнє свято. Саме цього дня всі дітлахи (та й не тільки, як з’ясувалося), прокинувшись вранці,  перш за все зазирають під подушку, аби знайти там подарунки. Звісно, їх там знаходять лише слухняні діти. Неслухняним Миколай приносить різочку, аби наступного року були чемні та слухняні.

Судячи з настроїв малечі на майданчику біля головної ялинки Хмельницького, цьогоріч слухняними були усі. Попри те, що мороз добряче щипав за щоки, і дорослі, і малі, в очікуванні початку свята, підстрибували та підтанцьовували на майданчику перед сценою.

Хоч різдвяний ярмарок у Хмельницькому відкрився майже три тижні тому, хмельничанам він досі цікавий. Щодня тут збирається чимало містян, які мають на меті придбати новорічні прикраси, «відмітитися» у фотозонах, поласувати святковими смаколиками та й просто відпочити.

Позаду вже офіційне відкриття різдвяного ярмарку, Андріївські вечорниці, попереду – теж багато цікавого, а поки що хмельничани зустрічали найулюбленішого святого.

Цього вечора на сцені було чимало дітей. Співали, танцювали, влаштовували святкові інсценізації. Протягом майже двох годин, не зважаючи на мороз, хмельничанам демонстрували свою майстерність творчі колективи міста.

Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, вітаючи містян зі сцени, зізнався, що і він, як дитина, прокидаючись вранці у день святого Миколая, шукає під подушкою подарунок, адже поводився чемно протягом року. Цього ж він побажав і всім присутнім. А ще – прийняв з рук посланців з Тернополя Вифлеємський вогонь, який прибув до України з Відня.

 

Потім для дорослих та малечі, які вже встигли дещо змерзнути, влаштували танцювальний флешмоб: розбившись на декілька команд, глядачі під керівництвом учасниць хореографічного ансамблю  жваво рухалися майданчиком перед сценою, зображаючи потяги та зігріваючись при цьому.

 

Звісно, з’явився на сцені і святий Миколай. Привітав усіх зі святом та запросив до себе на гостину, яка відкривається сьогодні, у четвер, 20 грудня, там само – на майданчику біля головної ялинки. Його будиночок вже давно зведений біля кінотеатру ім. Шевченка, проте до вчорашнього дня пустував і вабив до себе лише святковою фотозоною. Зате відсьогодні тут щодня з 17.00 до 19.00 очікують дітлахів, які отримають з рук доброго дідуся подарунки. Обіцяють, що цьогоріч вони будуть не такі, як завжди. Судячи з анонсів, замість солодощів цього року малі хмельничани отримуватимуть у нагороду за гарну поведінку  книжки.

А поки очікували головну гостю цього вечора, Marina KRUTЬ з її концертом “Bandura project”, організатори влаштували глядачам ще кілька конкурсів. Щоправда, видавалися вони зі сторони дещо дивними. Наприклад, «хто вище кине шапку» – виглядало би це досить весело, якщо би не зважати на те, що розпашілі від біганини та стрибання діти (а вони були найактивнішими учасниками) залишаються на морозі без головних уборів протягом нехай навіть декількох хвилин.

А визначити, хто найголосніше кричить «Марина Круть» – то було і зовсім непросте завдання. Та як би там не було, але всі переможці отримали свої подарунки. Хтось – солодощі, хтось – диск з піснями хедлайнерки вечора.

Її ж дочекалися, як з’ясувалося, найстійкіші. Дві години на морозі далися взнаки – і юрба перед сценою помітно порідшала. Проте це не завадило тим, хто залишився, насолодитися співом та грою виконавиці та колядками, які, за словами Марини, хоч і звучали дещо передчасно (адже час для них ще не прийшов), та були, судячи з реакції хмельничан, все-таки очікуваними та бажаними. Варто віддати належне виконавцям – бандура не зовсім той інструмент, який зігріває на морозі, проте, за словами артистки, її гріла присутність та увага хмельничан, які зібралися цього вечора на майданчику, аби послухати її пісні.

 

Та й навіть після того, як всі анонсовані святкові заходи завершилися, хмельничани мали ще нагоду зігрітися та потанцювати. Поки на спорожнілій сцені демонтували обладнання, група музикантів влаштувала містянам імпровізований концерт, навіть, можна сказати, «по заявках». Не лише те, що, очевидно, вони запланували собі на цей вечір, а й вальси, польки, українські народні та навіть «Гей, наливайте повнії чари» виконали музики, а випадкові перехожі охоче потанцювали-зігрілися під запальні мелодії. І, звісно, віддячили музикантам, хто як міг.

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS