Новини
Суспільство

Пандуси у Хмельницькому: одним не вистачає, іншим – заважають

У Хмельницькому не більше 10% старих житлових будинків обладнані пандусами, які відповідають нормам. У новобудовах цей показник значно вищий. Але ситуація все одно далека від ідеалу – визнають в управлінні житлово-комунального господарства.

Ідеальний пандус – це металева конструкція з решітчастим суцільним дном, не слизькою поверхнею та поручнями з обох боків. При цьому бажано, аби ухил поверхні був не більше, ніж 6-8%. За наявності майданчика для розвороту візком, він має бути не вужчим, ніж 1,3 метра завдовжки  та такий же завширшки.

Реалії ж виглядають геть інакше. У хмельницьких спорудах старого типу найбільше проблем з внутрішніми пандусами – тими, що ведуть до ліфта. На заваді їхньому встановленню – архітектура будинків, де для сходової клітини передбачено не більше, ніж 1 метр 20 сантиметрів.

«Якщо встановити там стаціонарний пандус, ми вже обмежимо прохід людей, які ним не користуються, – констатує Василь Новачок, начальник міського управління житлово-комунального господарства. – Можна обладнати такі під’їзди конструкціями, що відкидаються. Але самостійно, без сторонньої допомоги, люди з інвалідністю такими пристосовуваннями користуватися все одно не зможуть».

Переважно питання облаштування під’їздів  пристосуваннями для осіб з інвалідністю лягає на плечі самих мешканців, адже за законом саме вони є співвласниками багатоквартирного будинку. Разом з тим третій рік поспіль за комплексною програмою «Піклування» хмельницьким комунальникам виділяють 50 тисяч гривень з міського бюджету для обладнання багатоповерхівок пандусами. За ці гроші можна створити або один ідеальний пандус, або кілька десятків наварених на сходи й нефункціональних рейок – визнають в управлінні житлово-комунального господарства.

Зараз на облаштування пандуса чекають містяни за 100 адресами. Домогтися свого можна або самостійно, або звернувшись із заявою до органу місцевого самоврядування, ОСББ чи житлово-будівельної контори, яка обслуговує будинок.

«У першому випадку необхідно виконати три умови: повідомити про ініціативу органу, на утриманні якого перебуває будівля (наприклад, ОСББ), заручитися письмовою згодою мешканців.А якщо роботи передбачатимуть реконструкцію фасаду, надіслати повідомлення про початок виконання будівельних робіт до територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції України, – пояснює Олена Варфоломєєва, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. – Якщо ж людина з інвалідністю звертається із заявою про встановлення пандуса до органу місцевого самоврядування, їй слід  підтвердити таку потребу індивідуальною програмою реабілітації. У ній має бути зазначено, що особі необхідно забезпечити соціальну та побутову реабілітацію, зокрема – шляхом встановлення пандуса».

До речі, у разі якщо пандус не буде встановлений, особа з інвалідністю має право позиватися до органу місцевого самоврядування, житлово-будівельного кооперативу чи ОСББ. Або вимагати грошової компенсації, якщо зрештою встановлювати пандус довелося за власний кошт.

Читайте також: ПриватБанк на Хмельниччині відновив “Теплі кредити для ОСББ”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter