Новини
Події

Чи потрібен бізнесу консалтинг – обговорили на форумі у Хмельницькому

«Консалтинг: регіональна специфіка та глобальна тенденції»  – регіональний форум із такою назвою відбувся у Хмельницькому. У події взяли участь декілька десятків бізнесменів та консультантів з Хмельницької, Вінницької, Чернівецької та Тернопільської областей. Це переважно представники юридичної, будівельної агропромислової галузі, а також ріелтори та фахівці із зеленого туризму. Мета заходу: оцінити ринок консалтингових послуг у Подільсько-Буковинському регіоні через призму співпраці з малим та середнім бізнесом.

Організатор форуму – Центр інформаційної підтримки у м. Хмельницькому, заснований на базі громадського руху «Нова економічна політика». Громадську організацію, в свою чергу, підтримує Європейський банк реконструкції та розвитку.

На форумі аналітик ГО Агенції сталого розвитку «АСТАР»  Світлана Каритун презентувала дослідження, яке ґрунтувалося на опитуванні пів сотні представників малого та середнього бізнесу та 30 консультантів. За його результатами, найчастіше підприємці  користуються послугами консультантів, коли  йдеться про маркетинг, збут та розподіл, а також  при розробці організації та політики та у царині фінансів та управлінні. Більшість опитаних бізнесменів звертаються до регіональних консультантів, меншість – до представників закордонних топових консалтингових компаній.

«Регіональний ринок тільки на стадії дозрівання до того, щоб користуватися послугами консультантів. Але це вимога часу: ви – або конкурентні, або зникаєте. Бо те, що породив хмельницький базар, має колись зникнути» , – відзначив голова правління ГО Агенція сталого розвитку «АСТАР» Олег Демчук.

Бізнес поки не усвідомлює цінність консалтингових послуг, а самі консультанти не завжди розуміють, як правильно себе презентувати – такі проблеми озвучили учасники форуму, які працюють у сфері консалтингових послуг.

«Пізнаючи глибше, розумієш, що і гроші є, і платити можуть. А деякі навіть хочуть замовити консалтингові послуги, але немає фахівців. Можливо, вони і є. Але вони не можуть сформувати свої компетенції у продукт. А попит є дуже різний у тому ж сільському туризмі. Починаючи з того, де взяти фішечки, щоб вони буди аутентичні із садибою», – зазначила експертка форуму, уповноважена Європейського Економічного Сенату в України Лора Апасова.

Амбасадорка «Міжнародної амбасади жінок-підприємців Оксана Тюпа вважає: найбільше послуг з консалтингу нині потребуватиме страховий бізнес, який особливо розвинувся після запровадження безвізу з ЄС, та маркетинг. Хоча, за словами експертки, в Україні й досі з 10 підприємців 9 не готові платити за пошук та привернення до бізнесу інвестицій.

Ще одну проблему озвучила експертка й бізнес-тренерка Наталія Кузьмінова:

«Юридична, рієлторська, бухгалтерська  компанія – це ні про що, якщо ми не знаємо, що дають наші послуги для бізнесу клієнта. А за допомогою одного лише слова «послуга» клієнти не відрізняють, чим одна консалтингова компанія відрізняється від  іншої».

За результатами ж організованого ГО «Астар» дослідження, представники малого й середнього бізнесу вважають: ринок консалтингових послуг Подільсько-Буковинського регіону поки не сформований як цілісна одиниця. Разом з тим, більшість підприємців, які поки що не користуються послугами консультантів, планують замовляти їх у майбутньому.

Читайте також: Бізнесмени з Хмельниччини піднялися у рейтингу найбагатших людей країни

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter