Новини
Події

Світлини з Майдану, квіти – Героям: у Хмельницькому відзначили День Гідності та Свободи (ФОТО)

Урочистості з нагоди свята у Хмельницькому почалися флешмобом «Вільні творять майбутнє», участь в якому взяли учні шести шкіл міста. Поряд з пам’ятником Героям Небесної Сотні школярі розвісили 500 жовтих та блакитних сердечок з іменами загиблих Героїв Небесної Сотні та учасників російсько-української війни.

Увечері там же, біля пам’ятника зібралися хмельничани, представники влади, громадськості та духовенства міста, аби покласти до підніжжя квіти та запалити лампадки на знак подяки за високу ціну, яку заплатили українці, виборюючи свободу та незалежність України. Героїв вшанували хвилиною мовчання. Цього року не було промов очільників міста та області. Перед присутніми виступили відомий хмельницький режисер та актор Володимир Смотритель, муніципальний естрадно-духовий оркестр та муніципальний  камерний хор.

Згодом всі бажаючі мали змогу завітати на відкриття виставки «Шлях Гідності та Свободи» у музеї-студії фотомистецтва. З фондів музею відібрали 54 світлини чотирьох фотографів – Олександра Тимошенка, Сергія Бусленка, Мстислава Чернова та Сергія Зиська.

На світлинах – події Майдану у найкритичніший час. Барикади, бруківка, коктейлі Молотова, портрети – переглядаючи ці фото, хмельничани подумки поверталися в буремні події 2014 року, коли загальне згуртування та віра в свої сили зробили, здавалося, неможливе, давши шанс Україні на нове життя та новий шлях.

Щороку заходи з нагоди цього свята збирають все менше людей, зазначила на відкритті виставки заступниця Хмельницького міського голови Галина Мельник. Бо люди або почали забувати про ту ціну, яку заплатили Герої Майдану та герої російсько-української війни, або досі не визначилися, війна у нас зі східним сусідом, чи війна українців між собою.

Відкриття виставки доповнили творчими виступами студентів Хмельницького музичного коледжу та артистів Хмельницької обласної філармонії.

Виставка триватиме у музеї-студії фотомистецтва (вул. Проскурівська, 56) до 3 грудня. А з 5 грудня у залах музею відкриється експозиція, присвячена Дню захисника України.

Відзначення Дня Гідності та Свободи у Хмельницькому завершилося показом стрічки «Революція гідності» у кінотеатрі ім. Т. Шевченка.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter