Новини
Культура

Діалог між жіночим та чоловічим поглядами на мистецтво показали у Хмельницькому

21 листопада у Хмельницькому обласному художньому музеї відкрили новий виставковий проект “Жага до живопису. Жінки” та “З життя жінки. Чоловіки” (твори 1960-2010 рр. з колекції ХОХМ).

Представлені в експозиції твори виставкового проекту окреслюють концепцію діалогу між чоловічим та жіночим поглядами на мистецтво й натхнення.

Авторську екскурсію виставкою провела заступник директорки ХОХМ, мистецтвознавиця й кураторка проекту Олена Михайловська.

І якщо «жіноча» частина проекту “Жага до живопису. Жінки” є симфонією вишуканого фем-арту, то «чоловіча» частина демонструє розмаїття поглядів чоловіків-художників на жіночий образ.

На виставці представлені унікальні шедеври зірок українського мистецтва:  Віри Баринової-Кулеби, Тетяни Яблонської та її дочок Ольги Отрощенко та Гаяне Атаман, Алли Горської,  Ніни Денісової тощо.

Кураторка проекту, Олена Михайловська, зауважує:

«Чому в Україні є великі жінки-художниці? Вся справа в персональних історіях мисткинь на епічному тлі історії України: долаючи зовнішні й внутрішні соціальні, політичні, економічні стереотипи, дослухаючись до власних бажань, захоплень, почуттів, думок, працелюбно та наполегливо розвиваючи свій талант, вони впевнено, невідворотньо і геніально зробили свій життєвий вибір».

Чоловічу плеяду творців арту з серед інших представляють одні з топових митців країни: Роман Жук, Ігор Гусєв, Андрій Бокатей та інші.

«Мистецький погляд художників-чоловіків на роль жінки в особистому та суспільному житті відтворено в експозиції залу №1, що дозволяє долучитись до умовного культурного діалогу крізь простір, час та гендер», зауважує Олена Михайловська.

Дізнатись про питання гендеру у мистецтві та вишукати цікавинки у арт-висловлюваннях обох статей можна в рамках кураторських екскурсій, презентацій та зустрічей з авторами творів.

Виставковий проект “Жага до живопису. Жінки” та “З життя жінки. Чоловіки” працюватиме до червня 2020 року.

Фото – з архіву музею.

Читайте також: На центральному майдані Хмельницького вдруге за рік зацвіла “сакура”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter