Новини
Суспільство

Чи штрафують жителів Хмельниччини за перевезення дітей без автокрісел?

За перевезення маленьких краян без автокрісла на Хмельниччині протягом 4 днів дії поправок до закону не оштрафований жоден водій. Лише у Кам’янці-Подільському правоохоронці склали адмінпротокол за перевезення дитини, старшої 12 років, яка була не пристебнута. Про це повідомили у секторі комунікації поліції Хмельницької області.

Перевозити дітей, зріст яких менше, ніж 145 см, або тих, які не досягли 12-річного віку, без використання спеціальних засобів для пристібання,  заборонялося  і раніше. Сучасна ж редакція лише доповнила 121 статтю Кодексу України про адміністративні правопорушення десятою та одинадцятою частинами. Саме доповнення встановлюють адміністративну відповідальність за порушення правил перевезення дітей та за вчинення такого правопорушення повторно протягом року.

Та, разом з посиленням у законі відповідальності, терміни залишилися без пояснень. Виявляється, у статті 121 Адміністративного кодексу згадуються лише «спеціальні засоби», але жодного разу не йдеться про «автокрісло». Нічого не сказано про автокрісла й у переліку правил дорожнього руху.

«Відсутність чіткого визначення спричинить масове оскарження штрафів у судах, – коментує юристка Руслана Матущак. – Певну проблему новий закон створить також для водіїв таксі, адже у законі не передбачено винятків. Якщо зобов’язати кожного таксиста купувати універсальне крісло, яке підходило б для дітей різного віку і з різною вагою, виникнуть додаткові витрати. Відповідно, виростуть тарифи».

Наразі термін «спеціальні засоби» можна віднайти лише у Законі України «Про Національну поліцію» № 580-VIII. Згідно із цим документом, спеціальними засобами вважаються гумові кийки, наручники, світлозвукові засоби відволікаючого впливу, імітаційні набої, піротехнічні засоби, засоби руйнування перешкод, водомети та бронемашини, ручні газові гранати, а також патрони з газовими гранатами, балончики, патрони, гранати та інші спецзасоби з препаратами сльозогінної й дратівної дії та службові собаки.

Так чи інак, автокрісла нині – чи найпопулярніший товар. До прикладу, в одній з хмельницьких інтернет-груп пропонують найдешевший варіант – вживані крісла за ціною від 700 гривень для дітей вагою до 13 кілограмів. Більше, ніж удвічі дорожче може обійтися крісло для юних пасажирів вагою до 36 кілограмів. Нові ж автокрісла вартуватимуть від 2,5 тисяч гривень.

В обговореннях у мережі Фейсбук деякі хмельничани зізнаються: нині велика проблема викликати таксі, якщо одразу ж повідомити про пасажира-дитину віком до 12 років. Тому юристи й радять батькам: відповідне автокрісло брати із собою,  а водій таксі його встановлюватиме.

Нагадаємо, нововведення зі штрафами за перевезення дітей без спеціальних засобів набрало чинності від 20 листопада. За таке правопорушення передбачений штраф у розмірі 510 гривень, а за повторне аналогічне правопорушення протягом року – 850 гривень.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter