Новини
Суспільство

На Хмельницькій АЕС працювали представники європейського банку

Минулого тижня на Хмельницькій АЕС перебували представники Європейського банку реконструкцій та розвитку.

Метою візиту стало проведення моніторингу реалізації спільного з ЄБРР та Євратом проекту комплексних заходів з підвищення безпеки діючих українських енергоблоків, в тому числі обох мільйонників ХАЕС. Кредитна угода, підписана між ДП «НАЕК «Енергоатом» та вищезазначеними європейськими установами діє уже 5 років. Гарантом угоди виступає Україна.

«Нас, представників кредитора, цікавить, як виконуються зобов’язання угоди, чи не зриваються графіки виконання робіт, які включають постачання обладнання, його монтаж. На прикладі інших вітчизняних АЕС бачимо, що часом бувають затримки реалізації тих чи інших пунктів заходів, проте у більшості вони носять об’єктивний характер, пов’язаний з ремонтними кампаніями на енергоблоках. Хотів би наголосити, що наразі у нас досить складний етап у впровадженні цього проекту, адже він передбачає отримання нового траншу кредитних коштів від Євратома, – зауважив керівник групи від ЄБРР Георгій Кривошеїн.

Під час візиту представники комісії оглянули змонтоване у рамках реалізації проекту обладнання на двох енергоблоках ХАЕС, перевірили дотримання поставок обладнання згідно з контрактами та його належне зберігання. Кредитори та консультанти робочої групи обговорили плани подальшої співпраці.

Нагадаємо, 22 листопада на Хмельницькій АЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КЗПБ) енергоблоків АЕС, плану екологічних і соціальних заходів (ПЕСЗ) та плану залучення зацікавлених сторін (ПЗЗС). Участь в обговоренні взяли фахівці Енергоатома, Хмельницької АЕС, консультант групи управління проектом К(з)ПБ, представники міської влади та громадськості Нетішина та прилеглих територій.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter