Новини
Суспільство

Перша з відкритих на Хмельниччині медичних амбулаторій так і не запрацювала

Замкнені двері та залишки свята у віконних проймах – так зустрічає нині відвідувачів відкрита два місяці тому перша новозбудована в області амбулаторія сімейної медицини в селі Пільний Олексинець.

Відкрили – і на цьому все закінчилося, каже місцева жителька Тетяна Пігняк. Та додає: лікарську допомогу селяни отримують раз на тиждень у старому ФАПі.

«Раз на тиждень, в середу, є, а якщо треба, то в Городок їздимо. Дуже незручно, бо сподівалися, що буде якась допомога тут. А її немає».

На амбулаторію не виготовлені ще всі документи, розповідає виконувачка обов’язків старости села Пільний Олексинець Наталя Вовнянко:

В зв’язку з тим, що наш сімейний лікар працює в лікарні у Городку, щосереди на 10 годину вона приїздить до нас у ФАП і там приймає людей. Це все тимчасово, оскільки ще не виготовлені ще всі документи. З нового року, я думаю, з 1 січня наша амбулаторія вже працюватиме постійно.

Приміщення лікарської амбулаторії села Пільний Олексинець має бути на балансі Городоцької міської ОТГ. Та, у свою чергу, передасть його в оренду районному центру первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД). Наразі міська рада доопрацьовує усі документи на приміщення амбулаторії.

Крім проблем з документацією, є ще одна – відсутність медичного працівника, який працюватиме в амбулаторії села Пільний Олексинець.

Станом на сьогодні вирішується питання стосовно здійснення опалювання в цьому закладі. Крім того, якщо там не буде кому працювати, то й заклад працювати не зможе. Тобто потрібно знайти лікаря, – пояснює секретар ради Городоцької міської ОТГ Олена Гріх.

Лікар для роботи у сільській амбулаторії є, і чекає лише, коли амбулаторія запрацює, переконує заступник головного лікаря Городоцького районного центру ПМСД Наталя Яворина.

Такої амбулаторії, як Пільно-Олексинецька в даний час в структурі нашого закладу немає, оскільки всі документи, які мають бути, нам ще не передані. Відповідно, наказу про відкриття цього закладу у нас в амбулаторії немає. Як тільки це все відбудеться, амбулаторія запрацює. Є лікар., і допомога буде надаватися.

Про свою готовність працювати у новій амбулаторії говорить і сімейна лікарка Марія Кобільник.

Сучасна амбулаторія сімейної медицини в селі Пільний Олексинець була урочисто відкрита 30 вересня цього року. Вона стала першою з 27 лікарських амбулаторій, які заплановано відкрити на Хмельниччині до кінця цього року. Наразі в області відкрито вже 14 амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

Детальніше дивіться у сюжеті UA: Поділля

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter